GEBO & Netropolix

Hoe IT een rol speelt in grondwaterwinningen

27/01/2021 - 9 min read

IT, boringen en waterwinningstoepassingen: op het eerste gezicht hebben ze niets met elkaar gemeen. Toch heeft GEBO, het Desselse boorbedrijf, IT nodig in haar dagelijkse werking. “Binnen GEBO volgen wij onze projecten online op. Dat alleen al is iets waar NTX als IT-partner een belangrijke rol in speelt en wat vanuit commercieel standpunt belangrijk is om het verschil te maken.” Een interview met Yves Geboers, medezaakvoerder bij GEBO.

Kan je ons kort vertellen wat GEBO doet?

GEBO doet aan boringen voor verschillende toepassingen. Het begon als klein bedrijf voor waterwinningstoepassingen zoals putboringen in oorlogstijden met uitzonderlijk warme zomers en een behoorlijk watertekort in voornamelijk de landbouw. Naar de jaren ‘70 toe steeg de algemene vraag naar water in de industrie. Nog later vroegen ook particulieren naar zulke toepassingen. Zo kreeg de markt uiteindelijk vorm waardoor de tweede generatie het overnam en investeerde in machines om diepere boringen te maken. Zo konden ze makkelijker op zoek gaan naar kwaliteitswater dat zelfs zonder behandeling kan gebruikt worden.

 

Naast boringen voor waterwinningstoepassingen, zijn we sinds de jaren ‘70 actief op de energiewinningsmarkt. Dat werd in eerste instantie gekoppeld aan waterwinningen, aangezien je daar warmte of koeling kan uithalen. Vandaag zijn de meeste toepassingen gekoppeld aan warmtepompen. Dat is ‘hot’ als vervanging voor bijvoorbeeld gasketels of systemen die CO2 de lucht in stoten. Warmtepompen werken elektrisch en zijn bijgevolg makkelijk te koppelen aan windmolens of zonnepanelen. Dat zorgt voor een volledig energieneutraal gegeven, wat enorm belangrijk is in de energietransitie. In het nieuwe gebouw van NTX hebben we dat al mogen integreren. Daarmee toont het IT-bedrijf aan verder te kijken dan haar neus lang is. Dat is niet altijd evident, want die toepassingen zijn ‘onzichtbaar’ voor het grote publiek, in tegenstelling tot windmolens, zonnepanelen … Het is voor veel bedrijven nog onbekend terrein.

Ontdek meer over GEBO

Is er veel concurrentie in de sector?

We doen voornamelijk projecten in Nederland en omstreken. Daar staan ze zo’n 20 jaar voor op België met het type technieken dat wij gebruiken. Vandaag wordt er wél vaker naar buurlanden gekeken, waar reeds een logische evolutie gebeurt in de energietransitie. In Vlaanderen spiegelen ze zich daar graag aan. Ik merk dus dat er verandering in komt. Vlaanderen zal wel een serieuze inhaalbeweging moeten maken, maar die is begonnen naar mijn mening. Je ziet met de laatste warme zomers dat meer particulieren kiezen voor boringen in combinatie met warmtepompen. Mensen hebben meer geld over voor een investering om daarna quasi gratis hun woning op een comfortabele temperatuur te houden. Het alternatief is airco, wat meer verbruikt en vaak extra zonnepanelen vereist.

“Mensen hebben vandaag meer geld over voor een investering om daarna quasi gratis hun woning te verkoelen of verwarmen.”

Yves Geboers Zaakvoerder GEBO
Koen Vanlommel & Yves Geboers

Waar maken jullie het verschil met andere bedrijven in de sector?

Dat is voornamelijk doordat we écht vertrouwd zijn met de technieken die we hanteren, meer zelfs dan de andere bedrijven in België en dat al 20 jaar lang. In de jaren ‘70 begonnen we als early believers: zover kan geen enkel ander Belgisch bedrijf in de sector terug gaan. Daarnaast hebben we door de vele boringen in binnen- en buitenland een brede kennis van de internationale markt (van het parlementsgebouw in Wales tot in Berlijn en Zwolle) waardoor we goed kunnen inschatten waar het hier in België naartoe zal gaan.

Hoe belangrijk is IT voor GEBO om in het dagelijkse leven dat verschil te maken?

Ik kom uit het tijdperk waar gsm’s en computers nog niet bestonden. Ik heb het hele proces meegemaakt en het laatste van IT kan ik soms zelf moeilijk volgen. Als ik vragen heb, kan ik terecht bij mijn kinderen of bij onze vaste technieker van NTX. Van hem krijg ik geregeld interessante inzichten. Dat is echt een meerwaarde aan de samenwerking. De techniekers denken mee met ons, vrij en ongedwongen. Maar ik ben ervan overtuigd dat IT voor elk bedrijf belangrijk is. Binnen GEBO volgen wij al onze grote projecten online op. Daarbij is het belangrijk om te zien hoe onze projecten draaien, welke rendementen ze halen en hoe wij deze kunnen bijsturen. Dat alleen al is iets waar NTX als IT-partner een belangrijke rol in kan spelen en wat vanuit commercieel standpunt belangrijk is om het verschil te kunnen maken.

“De technieker van NTX geeft me geregeld interessante inzichten. Dat is een echte meerwaarde.”

Yves Geboers Zaakvoerder GEBO

Jullie zijn sinds 2000 klant bij NTX . De samenwerking is begonnen door een softwareprogramma. Hoe kwamen jullie bij NTX terecht?

Door de verschillende informele banden met Koen (Vanlommel, CEO NTX nvdr.) kwamen we uit bij NTX . De reden om met software te beginnen, is het feit dat we vroeger met de kaart van Antwerpen moesten rondrijden om te kijken waar we putten hadden geboord. Die locaties werden aangeduid op de kaart met de naam van de klant en de diepte van de put. Eens Koen in beeld kwam, rees bij ons al snel de vraag om dit te transformeren naar een digitaal alternatief. Dat werd een hele uitdaging. Daarna werd ook het ERP-pakket Admind van NTX geïnstalleerd waarop onze boekhouding werd afgestemd.

Later hebben jullie ook het infrastructuurteam van NTX ingeschakeld. Waarom?

Aangezien we op zoek waren naar een hogere efficiëntie op commercieel en administratief vlak kwamen we uit bij hardware. We hadden al wel computers bij GEBO, maar op een bepaald moment voel je aan dat er structuur in moet komen en het werkgemak moet evolueren. Het begon met één of twee computers en dan werd er een netwerk aan gelinkt. Later kwam er een server bij … IT is een steeds veranderende sector waar het proces nooit ‘af’ is. Je merkt dan ook wel dat NTX daar steeds een inbreng in heeft. Dan zie je pas hoeveel je met IT kan doen, zowel naar registratie toe, als naar het commerciële. Ondertussen nemen we zelfs de eerste stappen met de nieuwe afdeling binnen NTXMS Bus apps, voor de operationele zijde.

“IT is een steeds veranderende sector. Je merkt dat NTX daar steeds een inbreng in heeft. Dan zie je pas hoeveel je met IT kan doen.”

Yves Geboers Zaakvoerder GEBO
Yves Geboers & Koen Vanlommel

Wat zijn voor GEBO de grootste meerwaarden van samenwerken met NTX als IT-partner?

De flexibiliteit, de formules waarvoor je kan kiezen en hoe je samenwerkt zijn grote voordelen. Daarnaast is de inbreng van de mensen van NTX om projecten uit te werken een belangrijke meerwaarde. Naar hardware toe is het bovendien handig dat je weet welke capaciteit je nodig hebt en die wordt exact berekend. Als laatste is de juridische ondersteuning een cruciale factor: de licenties die je aankoopt, de certificering, kaderovereenkomsten …

Vorig jaar is jullie server vernieuwd, samen met een deel van het netwerk. Hoe is dat verlopen?

Eigenlijk heb ik er niets van gemerkt. Ik weet nog dat het ging gebeuren en dat ik mijn handtekening heb gezet, maar voor de rest maakte ik me er geen zorgen om. Zoiets gaat quasi onopgemerkt voorbij. Dat vertrouwen is er. Ik weet dat NTX ons niet in ’t zak zou zetten. Ik heb een gerust gevoel bij de samenwerking omdat in het verleden steeds goed onderbouwde oplossingen aangereikt werden. We mogen zelf keuzes maken, maar we krijgen hiervoor steeds de nodige ondersteuning. En mocht er toch iets misgaan, dan wordt het écht snel opgelost. Dat is niet altijd evident bij andere partijen.

Sinds twee jaar hebben jullie een ‘IT op de Achtergrond’-contract waarbij proactiviteit, redundantie en een steeds beschikbaar team centraal staan. Waren dat de redenen van jullie overschakeling?

De overschakeling kwam vanuit het financiële oogpunt. We wilden de budgetten van alle zaken binnen het bedrijf beter in kaart krijgen om een nauwkeurig businessplan en financieel plan op te stellen. Dan is het verhaal van IT op de Achtergrond gekomen. Ik ondervind dat het met deze aanpak gemakkelijker is om bepaalde zaken gerealiseerd de krijgen en te genieten van een uitstekende dienstverlening.

“Ik heb een gerust gevoel bij de samenwerking. In het verleden werden steeds goed onderbouwde oplossingen aangereikt.”

Yves Geboers Zaakvoerder GEBO

Er komt op regelmatige basis een vaste technieker van NTX langs voor preventief onderhoud. Hoe verloopt die samenwerking?

In de vroegere jaren van de samenwerking kwam Wim bij ons langs. Dat was toen al altijd in orde. Nu komt Ward zo’n anderhalf jaar bij ons en na een tijdje leer je hem echt beter kennen. Zoals eerder aangegeven kan ik er vanalles aan vragen. Als hij toch iets niet weet, zal hij er altijd alles aan doen om me een goed antwoord te bezorgen. Toen Ward voor de eerste keer bij ons kwam, was hij vrij nieuw bij NTX, maar we voelden snel dat hij de juiste instelling heeft en we hebben hem zien groeien als technieker. Daarnaast zit niet enkel die relatie goed, maar ook het resultaat is er en dat is uiteraard het voornaamste.

Tussen GEBO en NTX is er een wederzijdse samenwerking. Zo is NTX niet enkel dienstverlener, maar ook klant bij GEBO. Hoe vind je dat?

Zo’n wederzijdse samenwerking geeft altijd een speciale band. Toen Square One (kantoor NTX nvdr.) gebouwd ging worden, kregen we meteen de vraag van Koen hoe GEBO kon passen in het verhaal. Er kwamen allerlei ideeën vanuit NTX, maar toen heb ik hen op mijn beurt kunnen adviseren over de aanpak. Ik vind dat als je iets verkoopt, dat je moet kijken naar de rentabiliteit en terugverdientijd. Op basis daarvan heb ik de koude-warmteopslag voorgesteld en gerealiseerd. Dankzij de duurzame technieken win je aan comfort en verdien je het op relatief korte termijn terug. Wij zijn bij GEBO heel blij dat we dit project mochten uitvoeren. Het is een knappe referentie voor toekomstige projecten waarin we de gebruikte systemen kunnen toepassen.

“Aan de technieker kan ik alles vragen. Als hij iets niet weet, zal hij er alles aan doen om me een antwoord te bezorgen.”

Yves Geboers Zaakvoerder GEBO

We hebben met 2020 een lastige periode achter de rug. Hoe kijk je hierop terug en wat wil je dit jaar nog bereiken met GEBO?

2020 was niet enkel lastig omwille van corona, maar ook door onze bedrijfsbrand. Gelukkig zijn we in onze sector goed gespaard gebleven van de economische gevolgen van beide. Uiteraard missen we wel wat zaken en vroeg het veel tijd om alles te verwerken na de brand. Qua drukte reikte onze planning begin 2020 een jaar verder, maar corona bracht in de bouw een vermindering en vertraging van projecten teweeg. Dat zie je vooral in Nederland én bij overheidsprojecten. Die worden op de lange baan geschoven. Daardoor is het eenvoudiger om ad hoc projecten binnen te halen voor bijvoorbeeld particulieren die vooruit willen en niet lang willen wachten. We blijven dus positief in 2021. We hebben de laatste twee jaar flink geïnvesteerd en het laatste anderhalf jaar is ons team met 25% gegroeid. We hebben dus nog niet veel last van corona en ik geloof erin dat alles goed komt, zolang bedrijven blijven nadenken over hun energie- en waterwinning. NTX is hiervan een goed voorbeeld. Ze denken toekomstgericht en beseffen dat ecologie cruciaal is. Dat is het soort bedrijven dat wij graag verder helpen met onze systemen.

GEBO installatie Netropolix
Vertrouw op NTX

Ook proactief aan de slag?

  • Vast aanspreekpunt;
  • Volledig team om op te rekenen;
  • Alle kennis in huis;
  • Proactieve aanpak.
Koen Vanlommel

Interesse in IT op de achtergrond?

Koen Vanlommel
Zaakvoerder NTX
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!