On-premises datacenter

On-premises datacenter

18/03/2024 - 2 min read

Met een on-premises datacenter-oplossing behoud je volledige controle over je IT-infrastructuur door het leveren van een dedicated en lokaal gehoste omgeving binnen je eigen faciliteiten.

Hier zijn enkele voordelen en overwegingen om in acht te nemen bij het kiezen voor een on-premises datacenter.

Voordelen eigen beheer

Waarom zou je datacenterinfrastructuur zelf in beheer willen houden? Hier zijn enkele belangrijke voordelen aan verbonden.

  1. Volledige controle: Met een on-premises datacenter behoud je volledige controle over je hardware, software en netwerkconfiguraties. Dit stelt je in staat om je IT-omgeving aan te passen aan je specifieke behoeften en vereisten.
  2. Dataprivacy en compliance: Voor organisaties die werken met gevoelige gegevens of onderhevig zijn aan strikte nalevingsvereisten, biedt een on-premises datacenter meer controle over de locatie en het beheer van gegevens waardoor het gemakkelijker wordt om te voldoen aan regelgeving en nalevingsnormen.
  3. Lagere latentie: Door de fysieke nabijheid van servers en netwerkapparatuur kunnen on-premises datacenters lagere latentie (de tijd nodig om gegevens van het ene punt naar het andere te versturen) en snellere toegangstijden bieden voor toepassingen en gegevens, wat vooral belangrijk is voor realtime toepassingen.

Overwegingen

Naast de al opgesomde voordelen, hou je best ook rekening met volgende overwegingen.

  1. Initieel kapitaal en operationele kosten: Het opzetten en onderhouden van een on-premises datacenter vereist aanzienlijke initiële investeringen in hardware, infrastructuur en personeel. Daarnaast zijn er doorlopende operationele kosten verbonden aan onderhoud, upgrades en energieverbruik.
  2. Schaalbaarheid en flexibiliteit: In vergelijking met public cloud- en hosted cloudoplossingen kan het schalen van een on-premises datacenter meer tijd en middelen vergen, omdat je fysieke hardware moet aanschaffen en implementeren om aan groeiende capaciteitsbehoeften te voldoen.
  3. Risico’s en verantwoordelijkheden: Als eigenaar van een on-premises datacenter draag je de volledige verantwoordelijkheid voor de beveiliging, beschikbaarheid en betrouwbaarheid van je infrastructuur. Dit omvat het beheren van beveiligingsrisico’s, het uitvoeren van regelmatige back-ups en het waarborgen van naleving van wettelijke voorschriften.

 

On-premises infrastructuur the way to go voor jouw bedrijf?

We helpen je graag met de afweging of een on-premises datacenter voor jouw bedrijf de juiste keuze is.

Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!