Managed back-up

Managed back-up: veiligstellen van jouw bedrijfsdata

18/03/2024 - 3 min read

Ongeluk schuilt in een klein hoekje. Wanneer je getroffen wordt door brand of waterschade, diefstal van hardware, hacking of een ernstige kortsluiting, wil je niet dat jouw klanten daarvan de gevolgen moeten dragen.

Met een managed back-up ben je verzekerd tegen dataverlies. Dankzij deze back-up heb je er bovendien zelf geen omzien meer naar, want alles wordt voor jou opgezet, gemonitord en getest.

Het belang van een back-up strategie

Data is het kostbaarste goed van een bedrijf. Een feilloze back-up-oplossing is dus absoluut geen overbodige luxe. Een crash, een brand, waterschade, een virus… Er zijn voldoende redenen te bedenken om te investeren in een kwalitatieve back-up oplossing. Het verliezen van bedrijfsdata is altijd duurder dan de investering in een goed georganiseerde back-up strategie.

Waarom back-up uitbesteden?

Een managed back-up oplossing maakt op regelmatige tijdstippen een kopie van alle bedrijfsdata. Dit kan onder de vorm van een lokale back-up van de volledige omgeving tot een meer complex dataregister dat alle gewijzigde gegevens bijhoudt en monitort.

De grote voordelen van managed back-up

  • Gemoedsrust: bedrijfskritische gegevens of back-ups van de volledige ICT-omgeving zijn geborgd en beschikbaar op één of meerdere locaties
  • Continuïteit: dankzij snelle en geavanceerde herstelmogelijkheden blijven de productiviteit en uptime van jouw bedrijf ononderbroken doorlopen
  • Op maat: back-ups worden geconfigureerd afhankelijk van de noden van jouw bedrijf: lokaal bij jou, bij ons in de cloud of allebei
  • Controle: via monitoring en rapportages heb je de controle dat de back-ups goed verlopen.

Managed back-up oplossingen voor bedrijven

Managed back-up onsite

Met een onsite managed server back-up staat de back-up server fysiek in jouw bedrijf. Het voordeel is dat de back-up over het bedrijfsnetwerk kan gebeuren en bijgevolg erg snel. De keerzijde is echter dat het niet de volle 100% garantie biedt om dataverlies te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsbrand die ook de back-up server mee kan verwoesten. Daarom is een offsite back-up noodzakelijk.

Managed back-up offsite

In het geval van een echte ramp zoals brand, diefstal, waterschade… zal de onsite back-up niet beschikbaar zijn. De laatste redding komt dan van een managed offsite back-up. Deze back-up is een tweede kopie van de bedrijfsdata waarop je bedrijf kan terugvallen. Er zijn verschillende off-site back-up oplossingen mogelijk, tot zelfs een volwaardige cloud back-up die in de cloud opgestart kan worden. Alles hangt af van hoe cruciaal de data zijn, het budget en de gebruiksvriendelijkheid.

Extra back-up mogelijkheden

Back-up archivering

Het onderhouden van een back-up archief is altijd een slimme zet. Een back-up archief biedt bedrijven de mogelijkheid om jaren later opnieuw toegang te krijgen tot kritieke gegevens die op het moment van opslag misschien triviaal leken.

Business continuity server: snel terug operationeel

Back-up is jouw verzekering om geen data te verliezen, maar daarmee is de infrastructuur zelf nog niet terug operationeel. Om snel weer up and running te zijn, heb je een business continuity plan nodig.

Zorg ervoor dat je “laatste reddingsboei” feilloos werkt

Back-up is vaak de laatste reddingsboei als je, ondanks alle security inspanningen, toch gehackt zou worden. Hulp nodig zodat je zeker bent dat je hierop kan terugvallen?

Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!