Public cloud

Public cloud

18/03/2024 - 2 min read

In de de public cloud (waarvan Microsoft Azure ongetwijfeld een van de bekendste spelers is), krijg je toegang tot een breed scala aan IT-resources die beschikbaar zijn via het internet.

Zoals bij elke datacenter-oplossing zijn hier enkele voordelen en overwegingen om rekening mee te houden bij het kiezen voor public cloud.

Voordelen public cloud

  1. Schaalbaarheid en flexibiliteit: Met public cloud heb je de mogelijkheid om IT-resources snel te schalen op basis van je behoeften. Of je nu meer of minder rekenkracht, opslagruimte of bandbreedte nodig hebt, de schaalbaarheid van de public cloud zorgt ervoor dat je IT gemakkelijk meegroeit met je bedrijf.
  2. Kostenbesparing en voorspelbare kosten: In vergelijking met traditionele IT-infrastructuren elimineert public cloud de noodzaak voor het aanschaffen en onderhouden van fysieke hardware. Je betaalt alleen voor wat je gebruikt, waardoor je kosten bespaart en een voorspelbaar budget behoudt.
  3. Wereldwijde beschikbaarheid: Met public cloud kun je toegang krijgen tot IT-resources vanaf vrijwel elke locatie met een internetverbinding. Dit maakt het mogelijk om geografisch verspreide teams te ondersteunen en om applicaties en services wereldwijd beschikbaar te stellen aan gebruikers.

Overwegingen

  1. Beveiliging en compliance: Terwijl public cloudproviders zoals Microsoft Azure robuuste beveiligingsmaatregelen implementeren om gegevens te beschermen, is het belangrijk voor organisaties om hun eigen beveiligingspraktijken te handhaven en te voldoen aan wettelijke en branchenormen voor gegevensbescherming en privacy.
  2. Afhankelijkheid van internetverbindingen: Omdat public cloud resources via het internet toegankelijk zijn, is een betrouwbare internetverbinding (met voldoende bandbreedte) essentieel voor het gebruik ervan. Dit kan een beperking vormen voor organisaties die zich bevinden in gebieden met beperkte of onbetrouwbare internetconnectiviteit.
  3. Mogelijke vendor lock-in: Bij het kiezen van een public cloud provider, is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijke vendor lock-in. Het kan moeilijk zijn om over te stappen naar een andere provider als je je infrastructuur eenmaal hebt gebouwd op een specifiek cloudplatform.

Met public cloud oplossingen zoals Microsoft Azure profiteren bedrijven van de flexibiliteit, schaalbaarheid en kostenefficiëntie van cloud computing, terwijl ze tegelijkertijd rekening houden met beveiliging, compliance en andere overwegingen.

 

 

Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!