SOC Security Operations Center

Security Operations Center (SOC) monitoring

18/03/2024 - 3 min read

Een managed SOC (Security Operations Center) is in wezen een informatiebeveiligingsteam dat 24/7 operationeel is en dát 365 dagen per jaar. Deze ononderbroken bewaking is cruciaal voor het detecteren van de eerste tekenen van abnormale activiteit in jouw netwerk. Aanvallen vinden immers niet enkel plaats tijdens de kantooruren, integendeel. Daarom is het essentieel om voor een permanente bewaking van jouw IT-omgeving te kiezen.

Zonder SOC-diensten blijven cyberaanvallen lange tijd onzichtbaar (totdat het te laat is). Maar niet ieder bedrijf beschikt over de juiste vaardigheden en tools om deze aanvallen efficiënt te detecteren en hier tijdig op te reageren. Een Managed SOC biedt de oplossing.

Wat doet een managed SOC (Security Operations Center) voor jou?

De medewerkers van het SOC bewaken en verbeteren de security van een bedrijf. Daarnaast speuren ze actief naar verdachte bewegingen in het netwerk en helpen ze bij het voorkomen, analyseren en reageren op cybersecurity incidenten.

Het NTX SOC-team maakt gebruik van verschillende technologische oplossingen en processen om toezicht te houden op de security-activiteiten van een bedrijf. Het SOC biedt de nodige experten, tools, kennis en tijd om dit voor jou op te volgen.

Managed SOC beveiligt je voor de bedreigingen van vandaag

Endpoint

Windows, macOS en Linux event log monitoring, geavanceerde detectie van inbreuken, detectie van kwaadaardige bestanden en processen, threat hunting, inbraak detectie, integratie EDR….

Netwerk

Monitoring van firewall– en edge-device logs, geïntegreerd met de realtime reputatie van bedreigingen, DNS informatie en kwaadwillige verbindingswaarschuwing.

Cloud

Beveilig de cloud met Microsoft 365 security event log monitoring, Azure Active Directory monitoring, Microsoft 365 kwaadaardige logins, enz.

Wat zijn de voordelen van een managed SOC (Security Operations Center)?

Minimaliseer kosten die gepaard gaan met een data breach

Hoe langer een aanvaller in een systeem blijft, hoe meer potentiële schade hij aan het bedrijf kan aanrichten. Met het SOC-team kan je de tijd minimaliseren en zo het effect van een inbreuk (potentiële kosten van gegevensverlies, rechtszaken, reputatieschade…) verminderen.

Specialisten

Bekwame cybersecurityspecialisten vinden en aannemen is een moeilijke taak. Dus zelfs als je de middelen heeft, is het vaak een huzarenstukje om een eigen SOC op te zetten door een tekort aan cybersecurity professionals.

Threat preventie

Een SOC doet meer dan alleen het detecteren van incidenten. De analyse en actieve threat hunting helpen je in de eerste plaats aanvallen te voorkomen. Het SOC zorgt voor meer zichtbaarheid en controle over beveiligingssystemen. Het NTX SOC biedt 24/7 monitoring naar geavanceerde TTP’s (tactieken, technieken & procedures) om kwaadaardige inbreuken in de kiem te smoren.

Verbeterd threat management

Verschillende soorten beveiligingstechnologieën om bedreigingen te voorkomen en te detecteren moeten gecentraliseerd, gestandaardiseerd, gecorreleerd en gemonitord worden in realtime. Vervolgens moet er met beschikbare middelen geanalyseerd en gereageerd worden op verdachte activiteiten en incidenten.

Met een Security Operations Center identificeren en verhelpen bedrijven sneller een aanval voordat deze meer schade veroorzaakt.

Naleving van bepaalde regelgeving

Een SOC helpt je ook om te voldoen aan bepaalde regelgevingen met betrekking tot beveiligingsmonitoring. Denk hierbij aan GDPR/AVG.

24/7 veiligheid binnen jouw bedrijf?

Contacteer ons voor de SOC-monitoring uitdagingen binnen jouw bedrijf.

Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!