Cyberklaar: NIS-compliance

Cyberklaar: A tot Z begeleiding voor NIS2-naleving

14/06/2024 - 3 min read

NTX helpt je om je organisatie te beveiligen en te voldoen aan de Belgische wetgeving voor netwerk- en informatiebeveiliging (NIS2).

Wat is NIS2?

De Belgische NIS2-wetgeving komt voort uit een Europese richtlijn die de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen versterkt. De richtlijn is van toepassing op essentiële en belangrijke entiteiten die digitale diensten leveren of afhankelijk zijn van netwerk- en informatiesystemen voor hun werking.

Beveiliging van IT-systemen verbeteren

NIS2 verplicht entiteiten in bepaalde sectoren om hun systemen te beveiligen, incidenten te melden en samen te werken op nationaal en Europees niveau. Dit is uitdagend voor de entiteiten die zich moeten aanpassen aan de ingewikkelde en veranderende cyberbeveiligingsnormen en regels.

MAAR

Hoewel NIS2 uitgaat van “strenge verplichtingen” zou elke bedrijfsleider, ook als je bedrijf niet onder NIS2 valt, cybersecurity ernstig moeten nemen. Het is immers in je eigen belang. We moedigen bedrijven die niet onder de wetgeving vallen dan ook aan om hun bedrijf beter te beveiligen tegen cyberaanvallen. Want cyberdreigingen zijn reëel en niet te onderschatten.

NTX begeleidt je stap voor stap met Cyberklaar.

Cyberklaar is een A tot Z gestructureerd begeleidingstraject van NTX dat jouw bedrijf helpt om te voldoen aan NIS2 en de daaraan gekoppelde security vereisten. Microsoft 365 Business Premium is een belangrijke schakel in dit traject.

Boek een gratis Cyberklaar infosessie

Cyberklaar bestaat uit vier onderdelen

1. Denk uit

In een strategische workshop doen we uit de doeken wat de vereisten zijn van een moderne cybersecuritystrategie. We kijken samen met jou wat er binnen jouw bedrijf al aanwezig is en welke securitymaatregelen en processen nog verbeterd moeten worden. Het resultaat van de Denk uit-fase is een tactisch plan en zeer heldere projectscope voor de technische uitvoering.

2. Voer uit

Bij de technische uitvoering implementeren we de nodige maatregelen zodat we je IT-systemen beveiligen en monitoren volgens de NIS2-regelgeving. Dat doen we onder meer met behulp van Microsoft-technologie zoals Azure, Microsoft 365, Microsoft Defender en Entra ID … De beveiliging situeert zich op 4 niveaus: identity, device, applicaties en data. Om dit te doen, gebruiken we een checklist met een geijkt proces van wel 200 stappen.

3. Rol uit

Eens de technische implementatie is uitgevoerd, gaan we deze ook uitrollen. Dit betekent onder meer alle computers in de nieuwe omgeving brengen, de eindgebruikers onboarden en hun beveiliging configureren zodat iedereen goed en veilig van start kan.

In deze fase vergeten we zeker ook niet om de eindgebruikers op te leiden in jouw bedrijf. Er zal een security awareness training gegeven worden over hoe je veilig en optimaal kan werken in de nieuwe omgeving.

Cyberklaar Schrijf uit

4. Schrijf uit

De vierde (optionele) fase is een beleidsondersteuning, waarbij we je assisteren met de vereiste documenten zodat je ook op administratief gebied kan bewijzen aan de bevoegde instanties dat je conform de wetgeving bent. In deze fase geven we workshops waarin we samen gestructureerde vragenlijsten invullen en bespreken om zo de nodige documenten te genereren. Deze fase verloopt gelijktijdig met de 3 vorige fases.

Plan op een pagina Cyberklaar NTX

Waarom kiezen voor Cyberklaar?

  • Duidelijk plan van aanpak, gebaseerd op een grondige analyse van je huidige situatie en doelstellingen.
  • Efficiënte en effectieve implementatie met gebruik van de nieuwste technologieën en best practices op de markt.
  • Begeleiding in het ‘kluwen van documenten’ voor het beleidsmatige kader.
  • Continue ondersteuning en opvolging met een vast aanspreekpunt en transparante communicatie.
  • Een vertrouwde partner met ruime ervaring en bewezen expertise in Microsoft-technologie en cyberbeveiliging.

Hoe word je cyberklaar?

Wil je meer weten over Cyberklaar en hoe het je kan helpen om te voldoen aan NIS2? Neem dan contact met ons op. We maken graag een afspraak met je om je situatie te bespreken en je een gepersonaliseerd voorstel te doen.

Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!