Deze storing had een impact op maar liefst 8,5 miljoen Windows-computers, wat leidde tot problemen bij luchthavens, banken, televisiezenders en zelfs ziekenhuizen.
Wat gebeurde er precies?
CrowdStrike voerde vorige week een update uit van zijn beveiligingssoftware, wat onverwachte problemen veroorzaakte bij computers met Windows-besturingssystemen van Microsoft. Deze update zorgde ervoor dat veel pc’s en servers offline gingen en vast kwamen te zitten in een herstelcyclus, vaak resulterend in een ‘blue screen’.
De gevolgen waren verstrekkend: duizenden vluchten werden geannuleerd, ziekenhuizen moesten operaties uitstellen en betaalterminals in supermarkten werkten niet meer. In landen als Australië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Japan waren de storingen duidelijk voelbaar. In België leek de schade al bij al mee te vallen.
Kan dit ook met NTX-klanten gebeuren?
Bij NTX begrijpen we hoe belangrijk betrouwbare en veilige IT-diensten zijn voor jouw bedrijf. Daarom hebben we robuuste processen om ervoor te zorgen dat updates geen problemen veroorzaken voor onze klanten.
NTX test alle updates uitvoerig voordat we ze globaal uitrollen. Dit betekent dat elke update eerst door een uitgebreide testfase gaat in een gecontroleerde omgeving. Pas wanneer we zeker weten dat de update geen negatieve impact zal hebben op de systemen van onze klanten, wordt deze uitgerold.
Deze aanpak minimaliseert het risico op storingen en zorgt ervoor dat jouw bedrijf beschermd blijft tegen onverwachte problemen zoals die van vorige week.
De recente storing bij CrowdStrike benadrukt het belang van grondige tests en voorbereiding bij software-updates. Bij NTX nemen we deze verantwoordelijkheid zeer serieus en doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat onze klanten altijd beschermd zijn tegen dit soort storingen.
OPGELET
CrowdStrike waarschuwt voor een malafide ‘herstelhandleiding’ in Microsoft Word die verspreid wordt na de recente storing. Cybercriminelen proberen de situatie uit te buiten met phishingcampagnes en malware, waaronder de ‘Daolpu’-malware. Gebruik enkel documentatie die je vanuit officiële bronnen krijgt.