Afvalalternatief

Afval Alternatief vindt in NTX een betrouwbare IT-partner

01/03/2022 - 5 min read

Bij Afval Alternatief in Dessel weten ze dat afval emotie is en daarom krijgt iedereen een voorkeursbehandeling. Dat is een zeer bewuste keuze waarmee de afvalophaler het verschil maakt in de markt. “We kiezen zeer bewust voor een persoonlijke en flexibele dienstverlening”, zegt bestuurder Jo Smolders. “En om dit waar te kunnen maken in deze hectische tijden moeten we kunnen rekenen op een betrouwbare IT-partner.”

Om efficiënt te werken hebben we een betrouwbare IT-partner nodig

Afval Alternatief is bijna tien jaar geleden opgericht door Aart Van Oekelen en Jo Smolders. Het bedrijf startte in de Kempen met het ophalen van afvalstromen bij kmo’s en handelszaken. “We waren er vast van overtuigd dat de markt nood heeft aan een speler die niet enkel kijkt naar de op te halen volumes, maar die ook oog heeft voor een extra stap in dienstverlening”, vertelt Jo Smolders. “Vanaf dag 1 maken wij het verschil door extra aandacht te besteden aan service.

Staat een rolcontainer niet klaar langs de straatkant, dan gaat onze chauffeur even kijken of hij deze toch niet om het hoekje kan vinden. Is er – bijvoorbeeld in een stadsomgeving – gewoon geen ruimte om diezelfde container buiten te zetten? Dan halen wij hem wel met een winch uit de ondergrondse garage, maken hem leeg en zetten hem terug. Of onze chauffeurs gaan in kantoorgebouwen op de verschillende verdiepingen containers ophalen, ledigen ze in de wagen en brengen ze terug. En heb je om welke reden dan ook nood aan een extra ophaling, dan is een simpel telefoontje voldoende om dit te regelen.

Deze extra inspanningen, gekoppeld aan een kwalitatieve service, vlotte communicatie en correcte prijzen, zijn de sleutel van ons concept én succes. Het komt erop neer dat onze administratie en onze chauffeurs op de baan de klanten volledig willen ontzorgen, zodat zij enkel aandacht moeten hebben voor hun eigen business.” 

Ontdek Afval Alternatief

10.000 klanten en 22 vrachtwagens

En dat Afval Alternatief succesvol is, blijkt vooral uit de cijfers. Het bedrijf is vandaag volop actief in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant en spreidt ook meer en meer de vleugels uit in Oost- en West-Vlaanderen. “In totaal hebben we 10.000 klanten in portefeuille en sturen we dagelijks 22 vrachtwagens de baan op”, weet Jo Smolders. “Deze vertrekken vanuit verschillende depots en verzamelen in totaal 24 verschillende afvalstromen. Wanneer je dit duurzaam en efficiënt wil doen, is een ijzersterke planning noodzakelijk. Waar mogelijk moet je afvalstromen gecombineerd ophalen, de routes moeten weldoordacht samengesteld worden – maar indien nodig zijn deze aanpasbaar. En onze chauffeurs hebben nood aan voldoende flexibiliteit binnen die planning om problemen die zich onderweg stellen te kunnen oplossen.” 

“Onze vrachtwagens vertrekken vanuit verschillende depots en verzamelen in totaal 24 verschillende afvalstromen. Wanneer je dit duurzaam en efficiënt wil doen, is een ijzersterke planning noodzakelijk.”

Jo Smolders Zaakvoerder

Om die planning op te stellen en in de praktijk te brengen, doet Afval Aternatief in de eerste plaats een beroep op de eigen mensen. “Onze medewerkers zijn ons belangrijkste kapitaal en de ambassadeurs van ons bedrijf”, zegt Jo Smolders. “We besteden daarom zeer veel aandacht aan interne communicatie en  zitten regelmatig met de verschillende teams samen. Zo houden we iedereen betrokken en weten we zeker dat we allemaal aan hetzelfde zeel trekken.” Maar naast het eigen team heeft Afval Alternatief nood aan een meedenkende en betrouwbare IT-partner.

“Die hebben we absoluut gevonden in NTX”, legt Jo Smolders uit. “Zij zorgen ervoor dat onze hardware uptodate blijft en dat de verschillende softwarepakketten die we gebruiken naadloos met elkaar communiceren en de nodige data uitwisselen.  Daarnaast assisteren ze ons in een continu digitaal verbeterproces. Nadat ze eerst ons volledige facturatieproces op punt gezet hebben, gaan ze nu onze telefonie naar de cloud brengen. Op die manier zullen we in de toekomst gegarandeerd altijd bereikbaar zijn.” 

“Naast ons eigen team heeft Afval Alternatief nood aan een meedenkende en betrouwbare IT-partner.Die hebben we absoluut gevonden in NTX.”

Jo Smolders Zaakvoerder

Geen nummer

“De samenwerking met NTX loopt zo goed omdat het bedrijf dezelfde filosofie heeft als wij”, vervolgt Jo Smolders. “Ook NTX kiest voor een persoonlijke aanpak. Als klant/bedrijf voelen we er ons geen nummer. Ze nemen de tijd om ons bedrijf en onze processen en aanpak te leren kennen en stellen hun dienstverlening daar op af. Belangrijke issues worden onmiddellijk aangepakt en iedere maand komt er een medewerker van NTX een dag bij ons op kantoor langs, om alle lopende zaken te optimaliseren.

Onze medewerkers weten dat en kunnen die dag dan langslopen met vragen en kleinere praktische IT-problemen. Via hun ‘IT op de achtergrond’-concept loopt dat allemaal prima. NTX monitort permanent al onze IT-processen en neemt ons zo heel wat zorgen uit handen. Ze detecteren problemen voor ze zich stellen: vervangen tijdig hardware, staan in voor de beveiliging en zorgen ervoor dat servers of mailboxen niet vollopen. En ook heel belangrijk is dat ze strategisch met ons meedenken. Op die manier groeit onze IT op de juiste manier mee met ons bedrijf.” 

Afvalalternatief

Gescheiden afvalophaling

Groeien wil Afval Alternatief de volgende jaren zeker nog doen. “Ieder bedrijf heeft afval en is dus voor ons een potentiële klant”, lacht Jo Smolders. “We willen graag onze activiteiten verder uitrollen over heel Vlaanderen. Onze gratis afvalscan blijft hierbij een grote troef. Tijdens zo’n scan bekijken we de afvalstromen en randvoorwaarden binnen een bedrijf en zoeken we uit hoe we de ophaling best organiseren. Ook gaan we de komende tijd – omdat de maatschappij en de wetgeving daarom vragen – nog meer inzetten op gescheiden afvalophaling aan de bron. Dat wil zeggen dat onze planning voor het ophalen van de verschillende stromen nog ingewikkelder zal worden, dus ook hier zal NTX weer zeker een belangrijke IT-rol spelen.” 

 

©Kevin Hendrickx, Voka

Koen Vanlommel

Benieuwd naar wat NTX voor jouw bedrijf kan betekenen?

Koen Vanlommel
Zaakvoerder NTX
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!