DDA IT

DDA IT & NTX: complementaire IT-partners

15/04/2021 - 7 min read

Twee IT-bedrijven die onafhankelijk hun krachten bundelen: het is niet alledaags, maar wel wat er gebeurde bij softwarebedrijf DDA IT en allround IT-speler NTX. Waar die eerste haar software wil moderniseren, helpt de tweede door deze pakketten naar de cloud te brengen. We spraken met Ewout Seldeslachts, mede-zaakvoerder en Lead Developer van DDA IT.

Kan je kort schetsen wat DDA IT doet?

DDA IT bestaat al zo’n twintig jaar. Het ontstond vanuit Project Systems, een bedrijf waarvan mijn huidige medevennoot en nonkel Luc Seldeslachts ook mede-oprichter was. Eind jaren ’90 maakten ze een foute overname mee waardoor dat bedrijf een beetje van de kaart verdween. Rond 2000 begon Luc met twee andere medewerkers van Project Systems een nieuw bedrijf, vandaag DDA IT, ofwel Dynamic Data Assistance & Information Technology. Vier jaar geleden maakte ik de sprong naar zelfstandige en kwam ik bij de firma. Toen veranderde er heel wat.

 

DDA IT was meer een supportbedrijf geworden voor bestaande klanten. Ik ben dan gaan kijken naar de softwarepakketten en functionaliteiten. Daarbij zag ik dat we al decennia grote klanten als Kim’s Chocolates en Waterleau Group ondersteunen, waarbij we hetzelfde aanbieden als andere en zelfs grotere spelers in de sector. Daarnaast zag ik dat de werking van onze software fantastisch is, maar dat de look and feel in al die jaren hetzelfde bleef. Ik heb de kans gegrepen om van DDA IT een jonger bedrijf te maken.

Meer over DDA IT

Waar maken jullie precies het verschil met andere bedrijven in de sector?

Wij mikken op maatwerk, het snel schakelen en pragmatisch werken bij klanten. We willen inhaken op hun noden en met een basis ERP-pakket zo snel mogelijk klantspecifiek dingen opleveren. Van die visie maken we werk en dat is de richting waar we de komende jaren naartoe willen. Daarnaast laat de ‘taal’ waarmee we werken dat toe. Bovenop de ‘normale’ programmeertaal, gebruiken we een extra abstractie waardoor ik als Business Consultant tijdens de analyse met de klant ineens de oplevering van software kan doen. Dat is onze sterkte.

“We mikken op maatwerk, snel schakelen en pragmatisch werken bij klanten.”

Ewout Seldeslachts Mede-zaakvoerder DDA IT

Wat zijn voor jullie de uitdagingen op het vlak van application modernisation?

Je ziet vandaag meer en meer integraties met derde partijen. DDA IT is van het principe dat we het warm water niet moeten uitvinden. Als er vraag is naar een CRM of voicepicksysteem, dan moet je ervoor zorgen dat je de middelste schakel bent die externe apps op de juiste manier koppelt. Met ons ERP-systeem zitten we bij verschillende bedrijven tussen andere systemen in. Wij zijn daardoor het centrale besturingspunt dat alles met elkaar laat praten.

Tijdens corona werken er veel mensen van thuis uit. Jullie beslisten dan om de software naar de cloud te brengen. Was dit een uitdaging?

We hebben een C#-applicatie (programmeertaal van Microsoft). Daarbij zijn we afhankelijk van Windows, wat ons zorgen baarde naar de markt toe. Vandaag hoor je steeds meer de vraag naar cloudoplossingen, maar onze apps herschrijven naar cloudsoftware was quasi onmogelijk, zeker op korte tijd. De kracht van een C#-app is enorm, maar dat verlies je als je in een browser werkt. Dat was een belangrijk punt, maar ik wist niet in welke richting ik moest kijken.

 

Bovendien wilden steeds minder klanten werken met software op een lokale PC. Toen benaderden Frank en Gunter van NTX mij met een voorstel waarbij apps in de cloud kunnen draaien zonder dat je merkt dat er een cloudomgeving is. Daarbij werd niet enkel de software, maar ook OneDrive, Sharepoint en de aansturing van printers en scanners vanuit de cloud meegenomen in het concept. Dat werd uitgebreid uitgetest, waarbij er eigenlijk een synergie werd gebouwd tussen onze software en de infrastructuur van NTX. Zo kunnen we in coronatijden snel schakelen en het is een oplossing om in C# te blijven werken. De cloudoplossing is ideaal. Klanten hangen niet meer vast aan een filiaal en kunnen eender waar met de software werken. Dat zorgt voor een hele opluchting.

“De cloudoplossing is ideaal. Klanten hangen niet meer vast aan een filiaal en kunnen eender waar hun ding doen.”

Ewout Seldeslachts Mede-zaakvoerder DDA IT

Heeft de cloudoplossing ook bijgedragen aan jullie modernisering?

Absoluut. De vraag die ik vaak krijg bij een demo, is: “Wat met de hardware?” Maar wij doen bij DDA niet aan hardware. Klanten moesten dan zelf een partner zoeken voor de infrastructuur, want we hadden een serveromgeving nodig om nog maar onze demoversie te installeren. Met het nieuwe verhaal kan ik direct antwoorden: “We hebben een oplossing en je kan ze meteen uittesten.” Tijdens de demo lanceren we dan de proof of concept, we starten de applicatie op en we zijn vertrokken. De klant geniet dus van een totaalpakket en ziet dit meteen in werking tijdens de demo. De installatie gebeurt volledig centraal en het schakelen gaat enorm snel. Dat is wat vandaag nodig is. Gelukkig kent NTX intussen onze noden meer en meer. We vragen iets en de omgeving staat bijna onmiddellijk klaar.

“De klant geniet van een totaalpakket en ziet dat meteen in werking tijdens de demo.”

Ewout Seldeslachts Mede-zaakvoerder DDA IT

Ondertussen hebben jullie enkele demo’s gedaan, waarbij jullie zorgden voor de software en NTX voor de omgeving. Hoe verliep dat?

De demo’s zijn heel goed verlopen. Een bepaalde klant was onmiddellijk overtuigd omdat hij zag dat alles effectief werkte. Hij heeft zelf ook geprogrammeerd en voor hem leek dit verhaal altijd onmogelijk. Een andere klant werkte zelfs nog op een oude server en raakte steeds gefrustreerd over het feit dat zijn app pas na vijf seconden reageerde. Tijdens onze demo sprong de app echter meteen open.

Heeft dit alles een grote aanpassing gevraagd van jullie?

Het vroeg geen aanpassing. Eigenlijk doen wij nog steeds hetzelfde, maar dan in een snelle, stabiele omgeving. De installatie bleef hetzelfde en de rest deed NTX nadat we vertelden wat we nodig hadden. We hebben nu een IT-partner waaraan je een vraag kan stellen en waarvan je weet dat je geholpen wordt.

“We doen nog steeds hetzelfde, maar dan in een snelle, stabiele omgeving.”

Ewout Seldeslachts Mede-zaakvoerder DDA IT

Voordat jullie NTX inschakelden voor cloud, werkten jullie al samen. Hierbij stuurden jullie klanten voor hardware door. Nu bieden jullie dankzij NTX direct het totaalpakket. Wat zijn hiervan de grootste voordelen?

Bij NTX zijn er heel wat technische mensen. Er heerst professionaliteit. Of je nu iemand nodig hebt voor antivirus, netwerk of hardwarevoor elk onderdeel is er een specialist. Je merkt dat ook bij onze gemeenschappelijke klanten, zoals Maes nv. Dat vergemakkelijkt het proces. Bovendien wijzen we elkaar nooit met de vinger, maar zoeken we samen naar een oplossing om de klant het beste aan te bieden. Het belangrijkste daarbij is dat we communiceren en dat we elkaar begrijpen. Soms werken partijen ons tegen en zo kan je uiteraard niet samenwerken. Bij NTX is dat helemaal anders.

Hoe zie je de samenwerking met NTX evolueren?

Zoals het nu is, werkt het voor mij fantastisch. Ik weet dat ik op hen kan rekenen en dat de expertise er is, dus ik hoop dat die verstandhouding zo kan blijven. Als klanten vragen of ze NTX zouden inschakelen, zeg ik: “Gewoon doen, je kan erop rekenen.” Dat vertrouwen is er en hopelijk groeit de samenwerking in dezelfde richting verder. Momenteel ligt de focus voor ons op het moderniseren van het bestaande cliënteel en de pakketten. Dat kan perfect in samenwerking met NTX.

“Als klanten vragen of ze NTX zouden inschakelen, zeg ik: gewoon doen.”

Ewout Seldeslachts Mede-zaakvoerder DDA IT

Het afgelopen jaar was een lastige periode. Hebben jullie daar veel impact van ondervonden?

Dat heeft wel wat teweeggebracht. We hadden juist een medewerker aangenomen en gingen hem opleiden, maar in deze periode van ‘niet-samenzitten’, was dat moeilijk. Daarnaast kregen bedrijven schrik om te investeren waardoor projecten on-hold werden gezet. We proberen er vooral zonder kleerscheuren uit te komen en daarna hopen we terug te groeien.

Ondanks de situatie blijven jullie alles moderniseren. Hoe kijken jullie naar de toekomst?

Wij proberen ons vooral te focussen op bestaande klanten. We willen hen blijven bedienen hoe we dat altijd hebben gedaan. Doordat wij een kleiner softwarehuis zijn, kunnen wij ‘Klant is koning’ erg letterlijk nemen. Grote concurrenten hebben het daar moeilijker mee. Dat is de laatste jaren de sterkte geweest van DDA IT en dat willen we verderzetten. De focus op persoonlijk contact, de goede verstandhouding en de langetermijnvisie worden cruciaal de komende jaren. Dat menselijke aspect is eveneens een gemeenschappelijk punt in de visies van DDA IT en NTX. Een complementaire samenwerking dus.

DDA IT
Vertrouw op NTX

Meer weten?

  • Ook jouw software naar de cloud brengen?
  • Een samenwerking aangaan?
  • Of gewoon op zoek naar een professionele IT-partner in de Kempen?

Meer weten?

Neem gerust contact op via mail, telefoon of ons contactformulier.

Contact
Koen Vanlommel

Meer weten over onze samenwerking?

Koen Vanlommel
Zaakvoerder NTX
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!