In een eerdere blogpost berichtten we al over de mogelijkheden van Copilot. Vanaf 1/11/2023 is Copilot ook effectief verkrijgbaar. Momenteel is het echter alleen beschikbaar voor organisaties met een enterprise-licentie* en minimaal 300 gebruikers (aan €30 per gebruiker), waardoor de meeste kleine en middelgrote bedrijven nog geen toegang hebben. Maar, zelfs als deze bedrijven de toegang zouden hebben, rijst de vraag: zijn ze er wel klaar voor?
* NOTA: Bij de lancering vorig jaar was Copilot aanvankelijk enkel beschikbaar voor enterprise licenties. Ondertussen is deze technologie ook toegankelijk voor alle gebruikers van Microsoft’s internetdiensten.
Data governance als cruciale factor
Data governance verwijst naar het proces van beheren, beschermen en waarborgen van de kwaliteit, integriteit en veiligheid van data binnen een organisatie. Het omvat beleid, procedures en technologieën die ervoor zorgen dat data effectief wordt beheerd en gebruikt volgens de vastgestelde normen en doelen.
Het vinden van de juiste balans is van vitaal belang voor bedrijven die met Copilot aan de slag willen. Een AI-systeem als Copilot moet immers niet alleen effectief zijn, maar ook gevoelige informatie beschermen. En hierin schuilt een grote uitdaging voor veel kmo’s.
Data governance fouten na de pandemie
In de nasleep van de coronapandemie zijn veel bedrijven (te) snel gemigreerd naar Teams en SharePoint. Ze konden toen niet anders. Maar onder de tijdsdruk is daarbij vaak de nodige aandacht voor governance verwaarloosd. Het gevolg laat zich raden: SharePoint-sites zijn niet correct vergrendeld, of gebruikers hebben toegang tot Teams-kanalen met data die eigenlijk niet voor hen bedoeld is, enz.
En dat is natuurlijk een risico, want als je Copilot vraag informatie op te zoeken, doorzoekt die alle toegankelijke data en dus kunnen er wel eens onverwachte zaken naar boven komen. Het behoeft geen uitleg dat vertrouwelijke HR-documenten, om maar één voorbeeld te noemen, niet zomaar te grabbel mogen liggen.
Wie te laat mee op de kar springt, gaat een ongeziene achterstand oplopen tegenover concurrenten die hun data al op orde hebben.
Andere manier van werken
Microsoft Copilot introduceert een nieuwe manier van werken die verder gaat dan een nieuwe technologie. De mensen moeten ook leren deze technologie te begrijpen en gebruiken om er het maximale uit te halen.
Begin nu al met de voorbereiding voor morgen
Voor bedrijven die willen bijblijven, is er geen ontkomen aan: AI moet worden geïntegreerd in bedrijfsprocessen. Laat je hierin begeleiden door een van onze experten. Zij helpen je met het in kaart brengen van al je data. Zo kan je de nodige maatregelen nu al treffen om gevoelige data te beschermen en data juist te classificeren.
Productiviteit verhogen door training
Om medewerkers verantwoord en efficiënt met Copilot te laten omgaan, is training van cruciaal belang. Deze trainingen helpen bij het vergroten van het bewustzijn rondom dataveiligheid, maar ook bij het optimaliseren van de productiviteit.
Conclusie: stapsgewijs voorbereiden
Wacht niet tot morgen om al de nodige voorbereidingen te maken om Copilot in je dagelijkse werkroutine te integreren. Wie te laat mee op de kar springt, gaat een ongeziene achterstand oplopen tegenover concurrenten die hun data al op orde hebben. Wie voorbereid is, haalt binnenkort het maximale uit deze innovatieve tool.