efficiënte communicatie
Cybersecurity

MFA: Multi-factor authenticatie of ‘moe, frustrerend en afgezaagd’? 

13/06/2022 - 2 min read

‘MFA-moeheid’ is een term die je misschien voor de eerste keert hoort. Maar als we je vertellen waar het op slaat, ga je het onmiddellijk herkennen. Het is namelijk een vaak gehoorde frustratie onder kennissen en vrienden die dagelijks online aan de slag gaan.

MFA? Wat was dat nu ook alweer?

In een eerdere blog gingen we al dieper in op multi-factor authenticatie (MFA), ook two factor authenticatie (2FA) genoemd. Concreet wil dit zeggen dat je je account extra beveiligt door een extra stap toe te voegen aan je inlogproces. MFA is relatief eenvoudig te implementeren en in de meeste gevallen gratis in te stellen. 

In de praktijk wil dit vaak zeggen dat je je smartphone koppelt aan je account waardoor je, na het inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord, nog een melding krijgt op je telefoon. Het is dan ook met voorsprong de gemakkelijkste methode om je account beter te beveiligen. Het feit dat het gratis, eenvoudig en zéér effectief is, maakt dat veel bedrijven ermee aan de slag gaan. Wellicht kwam je er willens nillens al mee in aanraking op je werk of in je privéleven 

Hoewel we overtuigd zijn van de voordelen van two factor authentication, vinden we de manier waarop het doorgaans geïmplementeerd wordt allesbehalve fantastisch. Het strookt trouwens ook niet met ons concept ‘IT op de achtergrond™️’.

17 keer per dag met je smartphone inloggen = IT op de Voorgrond

We hebben allemaal veel accounts, apps en systemen. Zo kom je door het instellen van MFA op een gemiddelde (werk)dag verschillende keren in aanraking met een authenticator app of sms die je extra moet ingeven. Nu moeten we de eerste ‘nietIT-nerd’ die hieraan plezier beleeft nog tegenkomen. Het is dit eindeloos IT-getreiter dat aanleiding geeft tot de zogezegde MFA-moeheid. 

Verder stellen ook niet alle medewerkers het op prijs om hun privé gsmtoestel in te zetten voor MFA doeleinden’. Kan het dan echt niet anders? Natuurlijk wel! 

Configureer je omgeving op de juiste manier

Over de noodzaak van MFA gaan we dus niet discussiëren. Je kan die dagelijkse noodzaak van gsm-bevestigingen namelijk nagenoeg helemaal de wereld uit helpen zonder in te boeten aan veiligheid.  

Hoe? NTX kan je helpen om je omgeving op een slimme manier te configureren waardoor de MFA vereisten op een andere manier ingevuld worden. Zo kunnen jij en je medewerkers veilig, gemakkelijk én laagdrempelig aan alle resources die je nodig hebt om te kunnen werken. 

Graag weten hoe je het ‘IT-getreiter’ kan stoppen ? Neem contact op of check onze komende inspiratiesessies. 

Emanuel van der Aalst

Zelf MFA-moeheid voorkomen bij jezelf en je medewerkers?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist / Marketing & Partnerships Sales & Marketing
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!