mfa
Cybersecurity

Inloggen in 2 stappen: je account beveiligen is kinderspel

19/08/2019 - 3 min read

Regelmatig duiken er berichten op over gehackte databanken en talloze logingegevens of wachtwoorden die daardoor te grabbel liggen. Die hacks zijn een probleem, want vaak zijn we gemakzuchtig en kiezen we hetzelfde wachtwoord voor al onze accounts. Is 1 van je accounts gehackt? Dan allemaal. Hoe krijg je ijzersterke beveiliging voor je digitale toepassingen? Het antwoord is een eenvoudige oplossing met een moeilijke naam: multifactor-authenticatie.

2FA-beveiliging

Multifactor authentication2-step verification2 factor authentication2FAMFA  … Het zijn allemaal namen voor hetzelfde principe: in plaats van simpelweg in te loggen met je login en bijbehorende wachtwoord, moet je ook een extra code ingeven. Die code kun je via verschillende kanalen krijgen: een sms of app die gelinkt is aan je gsm-nummer. Of via een klein toestelletje zoals voor de codes van je e-banking. Die extra code is natuurlijk niet onbeperkt geldig: na een kleine minuut moet je een nieuwe code aanmaken om te kunnen inloggen. Die tijdslimiet maakt je account superveilig.

Microsoft Business Premium: altijd beschermd

Breng je apps samen met geavanceerde beveiliging tegen cyberdreigingen.

Ontdek meer

Meer risico’s dan je denkt

Heb je voor al je accounts een apart wachtwoord en denk je daarmee veilig te zijn? Dat is inderdaad al een stap in de goeie richting. Toch is het vandaag opletten geblazen, want er zijn meer risico’s dan je denkt. Eerst en vooral bestaat de kans dat er letterlijk iemand over je schouder meekijkt terwijl je jouw wachtwoord typt. Daarnaast zijn er de datalekken en de phishingmails die ondertussen bijna geperfectioneerd zijn.

In de val

Bij phishing maken criminelen de website van je bank, Office 365 of een andere account na. Vervolgens sturen ze je een valse e-mail met de vraag om in te loggen op die vervalste website. Vroeger zag je die phishingmails van mijlenver aankomen door de amateuristische opmaak en het slechte Nederlands van de internetcriminelen. Vandaag zijn die mails vaak niet meer te onderscheiden van echte, betrouwbare mails. Resultaat? Steeds vaker trappen mensen in de val met verlies van geld, informatie en reputatie als gevolg. Met multifactor-authenticatie voorkom je veel van die problemen.

Gratis bij Microsoft 365 business premium

Het goede nieuws is dat multifactor-authenticatie in jouw Microsoft 365 Business Premium pakket zit! Werk je dus reeds met alle productivity tools van Office 365? Dan kan je ze nu eenvoudig beveiligen met jouw MFA-app. Hulp nodig? Dan staan de specialisten van NTX voor je klaar om het werk over te nemen én  de accounts van je medewerkers zijn beveiligd als nooit tevoren.

2FA

Office 365: één oplossing om jouw bedrijf overal veilig te runnen

Veilig en vlot op weg met de productivity suite van Office 365? Ontdek Microsoft Business Premium: eenvoudig en veilig remote werken.

Een stapje verder met sign-on

Natuurlijk werk je met veel meer websites en applicaties dan alleen Office 365. Je hebt misschien nog een logistiek pakket, software voor je klantencontacten, je boekhoudpakket … Tegenwoordig zitten die vooral in de cloud en dat betekent: inloggen. Niets zo vervelend als de hele dag die logins en wachtwoorden te tokkelen. Gelukkig biedt ook Microsoft een oplossing: de managed identity.

Het komt erop neer dat je Office 365-account de login van al die andere applicaties beheert. Je hoeft dus maar één keer in te loggen en klaar! Alle accounts zitten veilig onder de Microsoft-paraplu en je hebt geen gedoe meer met inloggen. Dat noemen ze single sign-on.

Emanuel van der Aalst

Ontdek de voordelen van multifactor authenticatie

Emanuel van der Aalst
Chief evangelist
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!