5 tips om computer security day te overleven
30/11/2020 - 3 min readOp 30 november vieren we wereldwijd Computer Security Day. Die dag werd in 1988 in het leven geroepen om mensen ervan bewust te maken én te houden om computers te beveiligen. Wat dus meer dan dertig jaar geleden begon met de security van de eerste computers, wordt nu uitgebreid naar die van tablets, laptops, smartphones en meer. Wij geven je vijf tips om Computer Security Day én de 364 andere dagen van het jaar veilig door te komen.
1. Security via je paswoord
Het meest logische blijft het kiezen van een sterk paswoord. Hoewel dat zo vanzelfsprekend lijkt, bleef in 2019 ‘123456’ het populairste paswoord. De sterkte van een wachtwoord hangt nochtans vooral af van de lengte en de complexiteit. Iets waar 123456 grandioos in faalt. Je zorgt dus voor een lang wachtwoord, dat bestaat uit een combinatie van kleine letters, hoofdletters, cijfers én leestekens. Alleen kan je zo’n gecompliceerd wachtwoord nauwelijks onthouden. Daarom nemen mensen vaak overal hetzelfde exemplaar. En dát is een van de slechtste dingen die je kan doen voor je computer security. Gelukkig is er daar ook een oplossing voor: een paswoordkluis zoals Bitwarden.
Extra safe met 2FA beveiliging
Heb je je paswoordkluis aangemaakt? Dan zou het niet logisch zijn om deze niet te beveiligen. Daarom raden we multi-factor authenticatie (2FA) aan. Dit zorgt ervoor dat je steeds een tweede ‘factor’ nodig hebt om in je accounts te geraken. Deze factor is vaak je smartphone, waarop je een melding krijgt die je moet goedkeuren of een cijfer dat je moet ingeven op je PC. Wie dus jouw paswoord heeft, maar niet je smartphone, geraakt niet in je account.
3. Say ‘cheese’
Zitten al je accounts in een paswoordkluis en is deze beveiligd met MFA? Goed zo! Nu je device nog. Dan zit alles dubbel achter slot en grendel. Dit kan zelfs zonder paswoord! Met Windows Hello bijvoorbeeld log je gewoon in met je vingerafdruk of glimlach.
Hou je computer up-to-date
Niet alleen het gebruik van een zwak wachtwoord of het recycleren van je paswoorden kan zorgen voor problemen. Je moet ook zien dat je steeds werkt met de laatst geüpdatete versies van besturingssystemen, apps, (anti-virus)software en browsers. Want kies je ervoor om te werken met een gedateerde versie van Windows XP, Windows Vista of Windows 7, dan is het niet de vraag OF je al je data verliest, maar wel WANNEER.
5. Een klik teveel
Nu kunnen je accounts en laptop nog zo goed beveiligd zijn en voorzien van de laatste software: als je op een foute link klikt, is alles om zeep. Let dus extra goed op bij mails van je bank of bij sms’jes die te mooi lijken om waar te zijn. Als je plots 75 000 euro hebt gewonnen zonder mee te doen aan een wedstrijd, lijkt het ons onwaarschijnlijk dat je dat geld ooit zal zien.
Gelukkig zijn er tegenwoordig zo veel tools die je helpen om onbetrouwbare mails te filteren uit je inbox en je computer security up-to-date te houden. En weet je het allemaal even niet meer? Dan helpt NTX je graag bij het beveiligen van je identiteit, apps, accounts en devices.