Home Blog Cybersecurity 6 tips voor ultraveilig wachtwoordmanagement
6 tips voor ultraveilig wachtwoordmanagement
Cybersecurity

6 tips voor ultraveilig wachtwoordmanagement

09/04/2024 - 3 min read

Van elektronische dossiers tot communicatieplatformen en elektrische facturatie: digitale tools zijn onmisbaar geworden in het dagelijkse werkleven. Wij delen zes essentiële tips om je wachtwoordmanagement piekfijn in orde te krijgen.

1. Wees alert

Eerst en vooral: wees altijd voorzichtig met waar je je wachtwoord invoert. Tegenwoordig kunnen inlogpagina’s eenvoudig nagemaakt worden waardoor het essentieel is je bewust te zijn van de legitimiteit van elke inloggelegenheid. Wees waakzaam en zorg ervoor dat je alleen je wachtwoord invoert op vertrouwde platformen. Klik bijvoorbeeld nooit op een link uit je mail, maar surf eigenhandig naar de officiële website van het desbetreffende platform.

2. Extra sleutel op het wachtwoordslot

Multifactor authenticatie, tweestapsverificatie, MFA … Het zijn allemaal namen voor hetzelfde principe: in plaats van enkel in te loggen met je gebruikersnaam en wachtwoord, moet je nog een extra code ingeven. Die verkrijg je via een sms, mail of app en is beperkt geldig: na een kleine minuut moet je een nieuwe code aanmaken om te kunnen inloggen. Deze tijdslimiet maakt je account superveilig!

Is een cybercrimineel dus in het bezit van je paswoord en gebruikersnaam? Dan kan hij niets als hij geen snelle toegang heeft tot de extra code.

3. Moeilijk gaat ook

Gebruik maken van MFA betekent niet dat je geen sterk paswoord meer moet hebben. Maar wat is dat dan, een sterk paswoord? Het laat zich vooral definiëren door de lengte en complexiteit. Bedenk je een nieuw wachtwoord, ga dan voor een lange combinatie bestaande uit kleine en grote letters, cijfers en leestekens.

4. Verandering van spijs … beveiligt!

Heb je een sterk paswoord? Perfect! Gebruik je ditzelfde wachtwoord voor elk account? Dan is het slechts een kwestie van tijd vooraleer de toegang tot al je accounts je ontzegd wordt door mensen met slechte bedoelingen. Zelfs het afwisselen tussen twee sterke paswoorden is niet slim genoeg. Voor je eigen goed gebruik je dus overal een ander paswoord.

5. Schrijf NOOIT je wachtwoorden op

Overal een ander wachtwoord ingeven, is veel gevraagd. Toch mag je nooit je wachtwoorden opschrijven. Het lijkt een voor de hand liggende tip, maar dat is het niet. Zo grijp je al snel naar de post-its op je bureau of sla je vlug je wachtwoord op in je smartphonenotities. Maar bedenk even: je paswoorden opschrijven is het equivalent van je huissleutel uitlenen aan een inbreker. De volgende keer als je je paswoord wilt opschrijven, denk dan twee keer na.

6. Manager voor je paswoorden

Vertrouw je niet op je geheugen? Daar bestaat de ideale oplossing voor: een paswoordmanager. Dat is een goed vergrendelde digitale kluis die de meest complexe wachtwoorden voor jou genereert en opslaat. Deze manager logt je bovendien automatisch in bij de platformen waarvan hij over de juiste gegevens beschikt. Héél handig!

Er is echter één belangrijke kanttekening: beveilig je wachtwoordmanager met één ijzersterk masterpassword. En daarbij geldt uiteraard ‘all of the above’.

Ga voor de combinatie MFA, SSO en wachtwoordloos inloggen

Er bestaat ook iets als SSO (Single Sign-On). Met deze techniek log je met 1 sterk paswoord en MFA in op alle gekoppelde applicaties. Hoe dit in zijn werk gaat lees je hier.

Emanuel van der Aalst

Meer tips of vragen?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!