Wachtwoordloos inloggen
Cybersecurity

Gebruiksvriendelijk beveiligd: MFA, SSO en wachtwoordloos inloggen

01/03/2024 - 3 min read

In de wereld van cybersecurity evolueert de manier waarop we inloggen voortdurend. Het traditionele wachtwoord, ooit de hoeksteen van online beveiliging, wordt geleidelijk aan vervangen door meer geavanceerde en gebruiksvriendelijke methoden.

Een van de meest opvallende ontwikkelingen om in te loggen is de combinatie van MFA (Multi-Factor Authentication), SSO (Single Sign-On) en wachtwoordloos inloggen. In deze blog gaan we dieper in op de drie benaderingen en hun samensmelting tot één krachtige beveiligingsoplossing.

Multi-Factor Authentication (MFA)

MFA is een beveiligingsmethode waarbij gebruikers meerdere authenticatiemethoden moeten doorlopen om toegang te krijgen tot een systeem of account. Typische authenticatiefactoren zijn

  • iets wat de gebruiker weet (zoals een wachtwoord);
  • iets wat de gebruiker heeft (zoals een smartphone of een token);
  • iets wat de gebruiker is (biometrische gegevens zoals bijvoorbeeld een vingerafdruk).

Door meerdere factoren te combineren, verhoogt MFA de beveiliging, omdat kwaadwillenden geen toegang hebben, zelfs als ze je wachtwoord zouden bemachtigen.

Door MFA, SSO en wachtwoordloos inloggen te combineren, bouw je een robuuste beveiligingsinfrastructuur op die zowel veiligheid als gebruiksgemak biedt.

Single Sign-On (SSO)

Via SSO krijgen gebruikers met één set inloggegevens toegang tot meerdere gekoppelde systemen of applicaties. In plaats van apart in te loggen op elk afzonderlijk systeem, verifieert de gebruiker zich eenmaal en krijgt hij vervolgens naadloos toegang tot alle gekoppelde services. SSO verbetert niet alleen de gebruikerservaring door het verminderen van het aantal wachtwoorden dat onthouden moet worden, maar het biedt ook voordelen op het gebied van beveiliging doordat het de kans op zwakke of hergebruikte wachtwoorden verkleint.

Wachtwoordloos inloggen

Wachtwoordloos inloggen gaat nog een stap verder door traditionele wachtwoorden volledig te elimineren. In plaats daarvan vertrouwt het op andere vormen van authenticatie, zoals biometrische gegevens (zoals vingerafdrukken of gezichtsherkenning) of authenticatie tokens (via een smartphone app, smartcard, usb-sleutel …), om de identiteit van de gebruiker te verifiëren. Deze methode elimineert de kwetsbaarheden die gepaard gaan met wachtwoorden, zoals zwakke wachtwoorden, phishing en brute force-aanvallen en biedt tegelijkertijd een intuïtievere en gebruiksvriendelijkere inlogervaring.

De samensmelting: MFA, SSO en wachtwoordloos inloggen

Door MFA, SSO en wachtwoordloos inloggen te combineren, bouw je een robuuste beveiligingsinfrastructuur op die zowel veiligheid als gebruiksgemak biedt. Gebruikers krijgen snel en gemakkelijk toegang tot verschillende systemen en applicaties met behulp van een enkele, sterke vorm van authenticatie, zoals biometrische gegevens of een hardware token.

Wachtwoordloos inloggen elimineert de kwetsbaarheden die gepaard gaan met wachtwoorden.

Voordelen voor organisaties en gebruikers

De samensmelting van MFA, SSO en wachtwoordloos inloggen biedt tal van voordelen voor zowel organisaties als gebruikers. Organisaties profiteren van een verhoogd beveiligingsniveau en verminderde risico’s op datalekken, terwijl ze tegelijkertijd de operationele complexiteit verminderen en de productiviteit van gebruikers verhogen. Gebruikers ervaren een naadloze inlogervaring zonder de noodzaak om zich meerdere wachtwoorden te herinneren, terwijl zegenieten van een hoger niveau van beveiliging en gemoedsrust.

Hoe begin je eraan?

Klinkt het combineren van MFA, SSO en wachtwoordloos inloggen nog als een uitdaging? Geen nood. We hebben een aanpak om je van A tot Z te begeleiden bij het opzetten van deze beveiligingsoplossingen voor jouw organisatie. Neem vandaag nog contact op en bouw nu jouw robuuste en gebruiksvriendelijke beveiligingsinfrastructuur.

Emanuel van der Aalst

Veilig én gebruiksvriendelijk inloggen in jouw bedrijf?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!