Frustratie
Cloud

Een puinhoop in Teams? Waarom structureren een cruciale rol speelt

20/04/2022 - 2 min read

Komende zomer vieren we het vijfjarig bestaan van Microsoft Teams. Daarom blikken we graag terug op deze memorabele periode. De tool evolueerde van een tactisch belangrijk hulpmiddel naar een operationele noodzakelijkheid voor veel bedrijven. Maar het bracht ook uitdagingen met zich mee…

Eat your own dogfood

Microsoft Teams zag in 2017 het levenslicht. Als Microsoft partner gingen we vrijwel meteen aan de slag met deze nieuwe tool. NTX had immers meerdere vestigingen en we zagen meteen mogelijkheden in de interne communicatiemogelijkheden die Teams beloofde te brengen. Na een periode van interne evaluatie, begonnen we met de implementatie bij onze klanten. Eat your own dogfood vinden we bij NTX een belangrijk principe.

Voor de pandemie zagen we vooral interesse bij bedrijven die volop in de ‘war for attitude’ verwikkeld waren. Met andere woorden: bedrijven die alles uit de kast moesten halen om medewerkers te charmeren om voor hen te komen werken, waaronder dus thuis -en flexwerken.

Teams versus corona

En plots was daar begin 2020 corona. Waar, tot voor kort het voor de meeste bedrijven een ver-van-mijn-bed-show was, werd het gebruiken van Teams plots een noodzakelijkheid voor iedereen. Door de crisis moesten we met z’n allen overschakelen naar een virtuele werkomgeving om samen te werken. En laat dat nu net zijn waarvoor Microsoft Teams ontworpen werd.

Deze plotse verandering bracht ook enkele gevolgen met zich mee. Door de acute switch hadden de meeste bedrijven geen tijd om na te denken over hoe deze tool binnen de strategie van hun organisatie paste. Vandaag de dag dragen we daar nog steeds de gevolgen van: de puinhoop in Teams.

Denk maar aan de tientallen chatgroepjes of teams waarvan je zelf deel uitmaakt. Of de verwarring bij het vinden van bepaalde bestanden. Stond dat ene document in Teams of toch op de server? Met andere woorden is er onduidelijkheid waardoor medewerkers tijd verliezen of zelfs afhaken. Een gemiste kans.

Voorjaarsschoonmaak in Teams

In mei 2020 dachten we dat de commerciële opportuniteiten rond het gebruik van Microsoft Teams voorgoed verdwenen waren. Aan wie zouden we immers nog moeten uitleggen wat Teams is en kan? De realiteit is echter dat we nog nooit zoveel projecten hebben gedaan om Microsoft Teams op een goede manier in een organisatie te doen landen. We merken dat er nog heel veel ondernemingen zijn die eigenlijk niet weten wat te doen met Microsoft Teams.

Het is ook dé reden bij uitstek waarom we een sessie ‘Wat is Teams’ niet meer geven, maar nu volop inzetten op het helpen structureren en opruimen van organisaties hun Teams puinhoop.

Samen kunnen we van Teams een veelzijdige tool maken. Belangrijk is daarbij om te structureren, op te ruimen en het op de correcte manier te gebruiken.

Emanuel van der Aalst

Ook meer halen uit je Teams omgeving?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist / Marketing & Partnerships
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!