Huis 16 Borgerhout
Over NTX

(T)Huis 16 bouwt aan toekomst van jongeren in Borgerhout

19/02/2024 - 3 min read

Je komt thuis van een schooldag en stort je op je stapel huiswerk. Begrijp je iets niet? Dan ga je te rade bij je ouders. Het lijkt vanzelfsprekend, maar niet elk kind heeft deze luxe. Want wat als je ouders de taal niet machtig zijn en daardoor de oefeningen niet begrijpen? Huis 16 in Borgerhout biedt het antwoord op deze vraag. We interviewden Rita Vande Woestijne, vrijwilligster bij Huis 16.

Huis 16  is een plaats in Borgerhout waar een toegewijd team van vrijwilligers kosteloos huiswerkbegeleiding biedt voor kinderen van buitenlandse origine. Dit initiatief is vooral waardevol voor kinderen van het derde leerjaar tot en met het vierde middelbaar waarbij de ouders niet in staat zijn om te helpen bij huiswerk omwille van de taalbarrière.

Persoonlijke huiswerkbegeleiding

Na school nemen de kinderen de weg naar Huis 16 blindelings. Daar staan de vrijwilligers klaar voor huiswerkbegeleiding zoals ze dit vroeger deden bij hun eigen kinderen. Maar ook voor de ouders staat de deur van Huis 16 wagenwijd open. “Het begrijpen van woorden en opdrachten vormt vaak een uitdaging. Het is bijvoorbeeld moeilijk om je kinderen breuken uit te leggen, als je niet weet wat ‘noemer’ of ‘teller’ betekent in het Nederlands. Dat maak het enorm gecompliceerd”, vertelt Rita Vande Woestijne, vrijwilligster bij Huis 16.

“HET IS MOEILIJK OM JE KINDEREN BREUKEN UIT TE LEGGEN, ALS JE NIET WEET WAT ‘NOEMER’ OF ‘TELLER’ BETEKENT IN HET NEDERLANDS.”

Rita Vande Woestijne Vrijwilligster bij Huis 16
Huis 16 huiswerkbegeleiding

IT in het onderwijs

Anno 2024 is dat trouwens niet meer de enige uitdaging. Zo worden computeroefeningen meer en meer regel dan uitzondering in het onderwijs. Veel van de begeleide kinderen beschikken echter niet over internet, laat staan over een laptop.

Rita vertelt: “Mijn zoon werkt bij NTX. Via hem hoorde ik dat er heel wat laptops werden vervangen. De oude, maar nog steeds werkende, laptops zochten een nieuwe thuis. En bij Huis 16 waren ze meer dan welkom.”

De komst van de laptops werd toegejuicht door de kinderen en vrijwilligers: “Het internet is dé toegang tot een breed scala aan leermiddelen. Hierdoor krijgen de kinderen weer meer kansen om bij te leren.”

“Met Huis 16 willen we ervoor zorgen dat de kinderen die bij ons langskomen dankzij de juiste middelen en handvaten een solide basis kunnen leggen voor de toekomst. Ze zijn enorm gemotiveerd, maar door de situatie starten ze al vanuit een achterstand. Met onze praktische hulp, willen we een thuisgevoel creëren waarbij we de kansen voor deze jongeren in de maatschappij willen verbeteren en ervoor zorgen dat ze op gelijke voet staan als de andere kinderen van hun leeftijd.”

“Het internet is dé toegang tot een breed scala aan leermiddelen. Hierdoor krijgen de kinderen weer meer kansen om bij te leren.”

Extra hulp

Huis 16 is een organisatie die volledig afhankelijk is van donaties. Zaken zoals boeken, balpennen en andere schoolbenodigdheden zijn altijd welkom. Maar waar momenteel het meeste nood aan is, zijn extra vrijwilligers. “We vangen nu zo’n twintig kinderen op. We zouden er graag meer helpen, maar met vijf vrijwilligers zitten we echt aan onze limiet. Mocht je zin hebben om ons te ondersteunen, dan ben je altijd welkom,” aldus Rita.

Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!