Netropolix schenkt laptops aan lagere school in Ghana
Over NTX

NTX steunt project Skyhigh for Ghana

15/03/2023 - 3 min read

Stel je voor: je bent 12 jaar en je moet kilometers te voet om je school te bereiken. ’s Avonds leg je hetzelfde traject af naar huis. Dit vijf keer per week. Je kan het je haast niet voorstellen, maar het is wel de harde realiteit in het dorpje Kyirimankane in Ghana.

Hedwig Van Doninck en Gwenn Goormans startten het project Skyhigh for Ghana op om het onderwijs er naar een hoger niveau te brengen. Daarbij kon een ICT-klas niet ontbreken: “Een computer betekent de toekomst voor de kindjes in Ghana.”

Vicieuze cirkel

Kyirimankane is een arm, afgelegen dorpje in Ghana. Tandartsen, dokters en vroedvrouwen zijn er niet … Net zoals scholen. Momenteel wandelen de kinderen kilometers ver naar de stad op blote voeten in de brandende zon tot de situatie onhoudbaar wordt en ze noodgedwongen moeten stoppen met school. En zonder opleiding, kan je alleen maar dromen van een job als dokter of leraar …

Skyhigh for Ghana

Hedwig Van Doninck en Gwenn Goormans, voormalige bestuurders van Jalo Beheer, speelden al lang met het idee om zich actief te engageren voor een goed doel. Toen ze hun bloeiend syndicus-en rentmeesterkantoor Jalo verkochten, vatten ze de koe bij de horens. Gwenn en Hedwig gingen op zoek naar een project waar ze actief aan konden bouwen. En dat project vonden ze in Kyirimankane, Ghana. “In plaats van op verschillende plaatsen ‘iets’ te doen, kozen we ervoor om een uitgebreid project in één dorp te starten: Skyhigh for Ghana. Toen we moesten beslissen wat we als eerste gingen aanpakken, beseften we dat educatie het begin van alles was”, legt Gwenn Goormans uit.

In 2022 begonnen ze aan de bouw van een lagere school. Deze bevat zes klaslokalen, een refter, keuken, berging, bureau voor de directeur én een ICT-klas. Die laatste kamer was een must: “Leerkrachten worden aangeleverd door de overheid en enkel met een ICT-klas kunnen we de nodige aandacht trekken. De meeste kinderen hebben nog nooit een computer gezien, maar het betekent voor hen de toekomst.” Maar voor een ICT-klas zijn er uiteraard ook laptops nodig …

In plaats van op verschillende plaatsen ‘iets’ te doen, kozen we ervoor om een uitgebreid project in één dorp te starten: Skyhigh for Ghana

Hedwig Van Doninck en Gwenn Goormans
Hedwig Van Doninck en Gwenn Goormans engageren zich voor het goede doel

Laptopschenking door NTX

Hedwig en Gwenn runden jarenlang Jalo Beheer. Met dit kantoor maakten ze dag in dag uit gebruik van de syndicus- en rentmeestersoftware Syndesk en Rentdesk: twee softwarepakketten ontwikkeld door IT-bedrijf NTX. Bij de opstart van de ICT-klas in Ghana dachten ze dus meteen aan NTX: “Bij NTX hebben ze geen seconde getwijfeld. De eerste laptops werden meteen in orde gebracht en zijn al afgeleverd in Ghana. Binnenkort mogen we nog meer toestellen ontvangen.”

En dat is natuurlijk goed nieuws, want de komst van zo’n ICT-lokaal maakt het dorp aantrekkelijker in de regio. En niet alleen voor de kinderen. Zo zal er ’s avonds ook volwassenonderwijs voorzien worden in de accommodatie.

What’s next?

Naast het schoolproject komt er bovendien een geitenboerderij: “In Ghana is geit een delicatesse. Door het lage aanbod, is dat echter erg duur. Wij hopen een rendabele, zelfs winstgevende geitenboerderij op te starten om met de winsten ons schoolproject verder te financieren.”

En dat zal nodig zijn, want Gwenn en Hedwig hopen naast de lagere school, ook de eerste vier jaren van het middelbaar onderwijs aan te bieden. Vanaf het vierde jaar moeten kinderen naar de stad voor volledig gesubsidieerd onderwijs en op die manier kunnen ze naadloos aansluiten.

We wensen Gwenn, Hedwig en de kindjes uit Kyirimankane veel succes!

Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!