Groen en bloemen, de tuin van Square One
Over NTX

Gezondheid op het werk

06/04/2018 - 4 min read

Medewerkers vinden met de juiste competenties en attitude is niet eenvoudig, ze gelukkig houden en ervoor zorgen dat iedereen zich goed blijft voelen, is nóg moeilijker. Toch vond NTX een manier om hier iets aan te doen. Lees hoe we dit intern aanpakten.

Druk, druk, druk, maar we groeien

Als je vandaag iemand vraagt hoe het gaat, is het antwoord vaak: druk, druk, druk. Het maakt niet uit aan wie je het vraagt. Oud of jong, schoolgaand of bijna op pensioen. Niemand lijkt te ontsnappen aan het tempo dat we elkaar opleggen.

Het is datzelfde tempo dat digital transformation drijft. Een begrip waar elke zichzelf respecterende marketeer je al jaren mee om de oren slaat. Zoals je waarschijnlijk al wel weet, wij vinden digital transformation maar nietsDe vlag dekt de lading niet. Maar dat is een ander verhaal.

NTX ontsnapt ook niet aan het digitale transformatiefeest. Ondanks dat we digitale technologie als core business hebben, hebben wij het ook lastig. Niet zozeer met de technische component, maar wel met dat andere stukje dat meedoet: de mens. Medewerkers vinden met de juiste competenties en attitude is niet eenvoudig, ze gelukkig houden en ervoor zorgen dat iedereen zich goed blijft voelen, is nóg moeilijker. De sterk veranderende omstandigheden, je organisatie telkens aanpassen en blijven voldoen aan de verwachtingen van klanten. Die context plus uitdaging bieden en levenslang leren, betekent groeien of gaan. Zowel voor werknemer als bedrijf.

Gezondheid op het werk

Het ‘B-woord’: Yikes!

Nog zo’n hippe term, maar dan in personeelsbeleid, is het ‘B-woord’. Voluit schrijven doen we liever niet, we willen het lot niet tarten. Noem ons bijgelovig! Ook hier bleef NTX niet gespaard. We moesten het afgelopen jaar een werknemer, eerst tijdelijk en daarna definitief, zien afhaken. Vervelend voor alle partijen, want het is iets wat je ‘overkomt’. Wat we tijdig moet ‘detecteren’. Wat je ‘moeilijk’ begrijpt als je het nog nooit hebt meegemaakt.

Een flashy zitzak en een thuiswerkdag

Hoe creëer je dan als bedrijf een leuke sfeer waar mensen zich goed voelen? Een plek waar babyboomers tot Gen Z samenwerken, samenleven en zich vooral ook amuseren. Een werkomgeving waar genoeg ruimte is voor ambities, opleiding en uitdagingen. Maar waar ook genoeg geld verdiend wordt met waar we goed in zijn? Reflectie drong zich op. Na een intern proces kwamen we met een aantal troeven die in ons voordeel spelen:

  • Locatie: de meeste medewerkers komen uit de Kempen. Als je er zelf voor gekozen hebt om een theoretisch half uur van het werk te gaan wonen, kan je ons kantoor op zijn minst op datzelfde half uur bereiken. Files in de Kempen? Weinig last van.
  • Work-life balance: als je het voor het eerst hoort, voelt het misschien wat onwennig. Wij koesteren onze tijd bij NTX. Werken is immers een belangrijk deel van je sociaal leven. Daarom zorgen we voor een goede balans tussen sociale activiteiten, flex- en thuiswerk.
  • Fun: we organiseren regelmatig leuke activiteiten met feestcomité Fun-O-Polix met een eigen budget. De nieuwe Star Wars gaan kijken, met alle NX-gezinnen naar Planckendael of gewoon iets gaan eten. Het kan allemaal.
  • Klanten: NTX mag werken voor mooie bedrijven, voornamelijk uit de Kempen. Een uitstekende garantie om professioneel samen te werken. Je komt elkaar immers ook in het weekend tegen bij de Colruyt en je kent altijd wel iemand van de medewerkers.
  • Technologie: we werken zeer nauw samen met onze partners en proberen steeds mee te zijn met de nieuwste trends en technologieën
Gezondheid op het werk

Fruit? Dat is hier wel een IT-bedrijf hé!

Eind 2016 kwam Kris aan boord als operationeel directeur. Kris is niet enkel een netwerknerd, maar ook ex-eersteklassevoetballer én trainer van Nijlen. Al snel kwam hij af met uit de sportwereld gerecycleerde initiatieven. Euh…dat is hier wel een IT-firma hé!

Eruit gingen de softdrinks, hallo … fruit! En nog voor we het beseften, luisterden we collectief naar coach Paul Van Den Bosch van Energy Lab. Over hoe belangrijk bewegen is voor de gezondheid. Om nog maar te zwijgen over de nulmeting waarbij onze conditie grondig getest werd. Iedereen kreeg een stappenteller, NTX een eigen portaal met challenges! Er kwamen ambassadeurs en al snel verschenen de eerste stoeferkes in de What’sApp-groep.

Nu, na zes maanden in het programma, is nagenoeg iedereen in beweging. Een tiental collega’s rijdt de Ronde Van Vlaanderen, een ander deel loopt de 10 Miles en sommigen doen beide. Het blijft toch een vreemd gezicht voor een bende IT-nerds.

In elk geval is dát hoe we de tweede collega zijn kwijt gespeeld in 2017. Niet dat er iemand is weg gegaan, maar we wegen collectief wel een gezonde collega minder!

Emanuel van der Aalst

Happy employee is happy company

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist / Marketing & Partnerships
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!