5G, waarom wij niet kunnen wachten
21/02/2019 - 2 min read5G is de opvolger van 4G. Dat is logisch. Maar dat alles dan gewoon wat sneller gaat, is te kort door de bocht. Want zoals het er nu uitziet, zorgt 5G binnenkort voor een revolutie. In de publieke ruimte, thuis én in het bedrijfsleven. Ook weten waarover het gaat? We zetten alles voor jou op een rij. Begin al maar te dromen van de mogelijkheden.
Slimmer met 5G
5G is de voorbode van slimme bedrijven, van een slimme samenleving. De mogelijkheden zijn eindeloos en maakt nieuwe businessmodellen mogelijk. Daarom is het jammer dat vorige week de bevoegde ministers het niet eens geraakten over de 5G-veiling. Want de Europese Unie stimuleert 5G-innovatie zodat tegen 2020 de eerste commerciële toepassingen beschikbaar zijn. En zonder 5G-licenties kunnen we er in België niet mee aan de slag.
Hoe het vroeger was
In de jaren ’80 werd de eerste generatie standaarden voor telecommunicatie ontwikkeld. Toen kon je alleen bellen. Met 2G, begin de jaren ’90, konden we ook berichten versturen. In 2003 werd 3G gelanceerd waardoor we ook konden surfen. 4G zorgde ervoor dat alles sneller en beter verloopt. Naar Netflix kijk je tegenwoordig overal. Het gaat vanzelf.
100 keer sneller dan vandaag
5G is niet zomaar een stapje verder. Technisch gezien maakt 5G gebruik van kortere golven. Dit wil zeggen dat er meer bandbreedte ter beschikking is, maar vooral dat de reactiesnelheid exponentieel vergroot. 5G is 10 tot 100 keer sneller dan wat we vandaag kennen. Gevolg: een stabiel netwerk, ruimte voor grote datavolumes én geen vertraging meer tussen zender en ontvanger. In realtime dus.
Stabiel, veel en in realtime
Zelfrijdende auto’s die communiceren met elkaar en met verkeerslichten. Een chirurg die met een robotarm vanuit Azië een patiënt in Brussel opereert. Productielijnen bemand door machines, werken samen efficiënt monotone taken af. Drones die gewassen besproeien op elk mogelijk uur van de dag. Koelkasten, rookmelders, de thermostaat. Beveiligingscamera’s en een veilig vrachtverkeer. En realtime data om productie en transport te plannen.
Innovatie voor iedereen
Sensoren die communiceren via een dataverbinding, supersnel en in realtime: dat is wat 5G belooft. Geen grote installaties of dure investeringen nodig. Je kan klein beginnen. Interessant dus voor kmo’s met innoverende ideeën. 5G is onderweg, dus begin maar te dromen.