Werken in de cloud
Infrastructuur

Files in de cloud of fileserver vernieuwen?

22/09/2020 - 4 min read

Files in de cloud of op een lokale fileserver? Van waar komt deze vraag? Meer mensen dan ooit werken (vaak) van thuis. Als gevolg daarvan stellen veel bedrijven zich de vraag wat ze met hun (oude) fileserver moeten doen. Die neemt immers veel plaats in en bovendien is er ook nog het onderhoud dat moet gebeuren.

Aan de andere kant is er de cloud. Deze biedt belangrijke voordelen als we spreken over werken vanuit verschillende locaties. Deze flexibele manier van werken vraagt om een ICT-infrastructuur die dezelfde flexibiliteit biedt.

Zowel een fileserver als bestanden in de cloud hebben hun voor- en nadelen. We sommen ze hier op zodat u een juiste beslissing kan maken voor uw situatie.

Files in de cloud: de voordelen

Overal toegang tot bestanden

De cloud is veel flexibeler als het gaat over toegang tot bedrijfsgegevens (uiteraard op een veilige manier!). In een klimaat van locatieonafhankelijk werken is dat een absolute meerwaarde. Zo werkt iedereen waar en wanneer hij/zij maar wil. En dat van op eender welk toestel.

 

Schaalbaarheid van de cloud

Stel u voor dat uw bedrijf morgen een exponentiële groei doormaakt. Met een fileserver komt u dan al snel in de problemen. Want eens die vol zit…zit hij vol. Dat is niet zo met de cloud. In de cloud kan u altijd uw infrastructuur vergroten of verkleinen, al naar gelang de behoefte van uw bedrijf. Daarom is het ook niet nodig om te gaan overdimensioneren (en te veel te betalen) of net met te veel mensen op 1 server te werken. Zet exact die resources in die uw bedrijf nodig heeft. En dat kan morgen anders zijn dan vandaag.

 

Files in de cloud vragen geen onderhoud

In de intro spraken we al over het onderhoud van een fileserver. Dat onderhoud is in de cloud onbestaande. De infrastructuur is immers continu up-to-date. Daar zorgt de cloud partner zelf voor. Ook van de nodig updates hoeft u niet wakker te liggen. De cloud partner neemt alle technische beslommeringen uit handen zodat u optimaal werkt in een performante en veilige omgeving.

 

Safety first

Alle grote cloudproviders investeren duizenden, zoniet miljoenen, euro’s in de beveiliging van hun cloudoplossingen. Investeringen die de gemiddelde kmo niet kan doen, omdat zij niet dezelfde schaalvoordelen hebben. Net daarom is de cloud dan ook veiliger dan het beheren van eigen servers. Laat u adviseren door een bekwame partner in de keuze van een veilige cloudoplossing voor uw bestanden.

 

Beter en gemakkelijker samenwerken

In de cloud is het veel gemakkelijker om samen te werken met collega’s en externe partijen. Denk daarbij aan het delen van cloudbestanden, versiegeschiedenis, simultaan samenwerken aan 1 bestand,… Geen onbelangrijke troef als medewerkers zich op verschillende locaties bevinden.

Aandachtspunten bij files in de cloud

Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn daar in de cloud? Er zijn alleszins enkele niet te negeren pluspunten die in het voordeel van de cloud spreken. Uiteraard zijn er ook enkele punten die extra aandacht verdienen alvorens over te stappen naar de cloud.

 

Een andere manier van werken

Zoals bij de implementatie van ieder nieuw systeem vraagt ook de cloud een andere manier van werken. Dat vraagt een kleine inspanning van de medewerkers. Maar eens ze zien dat de nieuwe manier van werken ook talloze voordelen biedt, is er meestal weinig weerstand. Het organiseren van een opleiding of demo is in vele gevallen een goed idee.

 

Files in de cloud? Zorg voor goede connectiviteit

Als uw files in de cloud staan is het cruciaal dat u een stabiele internetverbinding heeft met voldoende bandbreedte. Medewerkers kunnen de voordelen van de cloud pas ten volle benutten als de internetverbinding snel genoeg is. Al naargelang de gekozen oplossing kan ook de functie slimme synchronisatie gebruikt worden (bijvoorbeeld bij OneDrive). Die synchroniseert vaak gebruikte bestanden lokaal, voor een snellere toegang.

 

Juridische beperkingen

Sommige sectoren moeten data bewaren binnen de Belgische grenzen. Met een eigen fileserver is dat uiteraard heel gemakkelijk, maar bij een overstap naar de cloud is dat al minder evident. Ga dus zeker vooraf na waar data bewaard worden als dit voor u belangrijk is.

Conclusie

Voor het al dan niet overstappen naar de cloud voor opslag van bestanden brengt u best eerst de noden en vereisten van uw bedrijf in kaart. Ga daarbij niet over 1 nacht ijs en laat u adviseren door een specialist ter zake. Tenzij er geen specifieke reden is om met een lokale fileserver te blijven werken, is de cloud op lange termijn altijd een voordeligere en toekomstgerichte keuze.

Emanuel van der Aalst

Op zoek naar een oplossing of efficiënt met je bestanden om te gaan?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!