machine learning
Infrastructuur

De IT-trend van het moment: machine learning

31/10/2019 - 2 min read

Je hoort al jarenlang de boodschap dat bedrijven die inzetten op big data en machine learning het verschil maken tegenover hun concurrenten. Toch was het voor kmo’s niet eenvoudig om daarmee te starten. Daarom presenteren we je dé IT-trend die je echt niet mag missen: ‘automatic machine learning’, kortweg AutoML voor elke kmo.

Wat is machine learning?

Machine learning is het speelveld van algoritmes en statistische technieken waarmee computers zelfstandig kunnen leren. Ze verwerken data die je hen geeft en maken op die basis toekomstvoorspellingen. Zo krijg je bijvoorbeeld een accurate raming voor de verkoopcijfers van het volgende kwartaal.

Een ander voorbeeld? Denk aan alles wat te maken heeft met je productie, logistiek en energieverbruik. Stop je data in de intelligente machines en je krijgt suggesties voor een betere planning, minder problemen en meer efficiëntie. Bijkomend voordeel is dat die intelligente software blijft leren. Zelfs de knapste koppen kunnen niet op tegen de prognoses van machine learning.

Peperduur? Nu niet meer

Aan data geen gebrek in de Vlaamse kmo’s. Denk aan de info in je ERP-pakket, boekhoudprogramma en talloze Excel-documenten die cruciaal zijn voor je bedrijfsvoering. Wat was dan het probleem om te starten met machine learning? De moeilijkheid zat bij de peperdure expertise die nodig was om te starten. Je moest een data scientist in huis halen die eerst een datamodel voor je maakte. Noem dat gerust een stappenplan voor lerende machines zodat ze je gegevens correct verwerken. De kostprijs hiervan lag helaas buiten het bereik van kmo’s dus bleef machine learning een utopie. Tot nu!

Toegankelijke IT-trend voor iedereen

Grote IT-spelers zoals Google, Microsoft en Amazon investeerden fors in AutoML: software die de expertise van de data scientist voor iedereen toegankelijk maakt. Je laadt een Excel-bestand met data op en traint de software om die gegevens te verwerken. Die training neemt een paar uur in beslag. Lijkt je dat lang? Weet dan dat je zonder AutoML dagenlang bezig bent met dat werk. Klaar met trainen? Dan gebruik je een tweede dataset om te testen hoe accuraat de software voorspellingen doet.

De kracht van de IT-trend werd in 2020 toegankelijk voor iedereen. Doe er je voordeel mee! Wil je meer weten over de voordelen van lerende machines? Geef ons een seintje en we vertellen er alles over.

Emanuel van der Aalst

Wil je meer weten over de nieuwste IT-trends?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist / Marketing & Partnerships
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!