Balans: één van de vijf waarden bij NTX
15/10/2021 - 4 min readBinnen NTX staan er vijf waarden centraal. Een van die vijf is ‘balans’. Om te kijken hoe deze waarde wordt geïmplementeerd in de dagelijkse werking van het bedrijf en hoe het wordt ervaren bij de medewerkers, interviewden we chief happiness officer Aïda en software developer Jeroen.
Bij NTX proberen we steeds een context te creëren waarin de flexibiliteit tussen werkomgeving en privésfeer oprecht en wederzijds is. Hoe is dat voor jullie?
Jeroen: “Stel dat er iets is met mijn kinderen en ik onverwacht naar huis moet vertrekken, dan is dat nooit een probleem. In die elf jaar dat ik hier aan de slag ben, is dat volgens mij nog nooit voor iemand van de collega’s een obstakel geweest. Alles hieromtrent is bespreekbaar.”
Aïda: “Ja, inderdaad. Je kan binnen NTX de werk-privébalans echt behouden. Voor de onverwachte dingen, maar ook voor geplande zaken kan iedereen zijn agenda schikken en plannen zodat je privéleven er perfect in past. Daarnaast wordt balans nagestreefd door de positieve werksfeer die er bij NTX hangt. Er is een goede balans tussen ‘het moet nu ernstig zijn’ of ‘er kan gelachen worden’.”
“Mocht er geen directe oplossing zijn, dan wordt er wel altijd naar een gulden middenweg gezocht.”
Wat verstaan jullie onder de waarde balans?
Aïda: “Balans is voor mij een heel breed begrip. Het is het flexibele, maar ook je goed voelen in alles wat je doet, waarbij er een balans is tussen de inspanning en het resultaat. Dit moet je kunnen doortrekken in alles wat je doet, in je dagelijkse NTX-taken.”
Jeroen: “Ik denk dat dat al bijna alles omvat. Daarnaast is balans voor mij ook het bespreekbaar maken en zijn van dingen. Zoals ik daarjuist zei, zijn er nog nooit zaken geweest die ik niet zou kunnen vragen of die ik niet op tafel kan leggen. En mocht er geen directe oplossing zijn, dan wordt er wel altijd naar een gulden middenweg gezocht, samen met de leidinggevende.”
Aïda: “Inderdaad, een balans in de relaties met de mensen in je team, maar ook buiten je team en met je leidinggevenden horen er eveneens bij.”
Hoe ervaar jij balans in je dagelijkse bezigheid?
Jeroen: “Ik ervaar balans niet per se enkel als het gegeven ‘werk-privé’, maar ook in gesprekken. Je merkt dat wanneer je spreekt met collega’s of leidinggevenden, dat dat niet altijd werkgerelateerd is. Je moet ook kunnen ‘chitchatten’ met elkaar, en daarbij wordt er niet enkel gekeken naar jou als medewerker, maar ook als persoon. Dat is balans.”
Aïda: “Het is ook mooi dat er over ‘werk-privébalans’ wordt gesproken en niet over ‘work-life balance’. In mijn beleving lijkt het anders alsof je niet mag leven terwijl je werkt, of niet mag werken terwijl je leeft. Die twee kunnen wel effectief samengaan en hoeven niet gescheiden te worden. Ik ben dan ook nog nooit naar het werk gekomen zonder dat ik persoonlijk aangesproken word. Het luchtige komt altijd aan bod.”
“Het is mooi dat er over ‘werk-privébalans’ wordt gesproken en niet over ‘work-life balance’. In mijn beleving lijkt het anders alsof je niet mag leven terwijl je werkt.”
Hoe passen jullie balans voor jezelf toe?
Jeroen: “Ik pas sowieso flexwerk toe om druk verkeer te vermijden. We zitten gevestigd tegenover Thomas More. Tijdens de schoolperiodes durft het ’s ochtends wel eens wat drukker te zijn. Dan is half negen niet ideaal om aan te komen. Ik vertrek wat later om niet te moeten aanschuiven. Zo kan ik mijn tijd efficiënter gebruiken en indelen.”
Aïda: “Ik doe juist het omgekeerde. Ik vertrek vroeger om het druk verkeer te vermijden. Ik plan daarnaast heel bewust flexmomenten in om het reilen en zeilen binnen mijn gezin onder controle te houden. Om voor mezelf persoonlijk balans te behouden, blokkeer ik enkele focusmomenten in mijn agenda. Die momenten leg ik voornamelijk vast wanneer ik thuiswerk om me optimaal te concentreren. Zo kan ik focus-, flex- en meetingtijden combineren om de ideale balans te bekomen.”
Zijn er nog zaken die je belangrijk vind om te vermelden over deze waarde?
Jeroen: “Ik werk al elf jaar bij NTX dus ik kan niet vergelijken met de balans in andere bedrijven. Ik kan wel vergelijken met vroeger en nu. En op die tijd is er heel wat veranderd. Vroeger was er geen thuis- of flexwerk, dus NTX heeft een mooie evolutie gemaakt.”
Aïda: “Ik denk vanuit HR dat er echt aandacht besteed wordt aan energiegevers en -nemers binnen de functies. Mensen die we aantrekken, komen op de juiste plaats terecht en de mensen die hier al even werken, vinden het laagdrempelig genoeg om het aan te kaarten, mocht er iets niet goed aanvoelen.”