laptop + slot
Cybersecurity

Wat is een sterk paswoord?

27/07/2017 - 1 min read

Wanneer je een nieuw paswoord moet bedenken, gaat dit meestal snel. Je staat er niet bij stil. Nochtans is het kiezen van een sterk paswoord uiterst cruciaal: je wil toch niet dat iemand in jouw account geraakt. Of erger nog, je gegevens en data steelt?

Zo herken je een sterk paswoord

De sterkte van een paswoord is evenredig met de lengte ervan. Het bevat kleine letters en hoofdletters, cijfers, leestekens en/of speciale karakters. Al blijft dit vooral een goed middel om mensen te slim af te zijn, want voor een computer is een ‘@’ even complex als een kleine letter a.

Paswoordkluis of ezelsbruggetje

Om iets te onthouden, maken mensen vaak ezelsbruggetjes. Je kent vast nog wel het kofschip of het foskschaap voor de dt-regel. Gelukkig valt dit ook toe te passen voor wachtwoorden. Giet je paswoord in een zin om het gemakkelijk te onthouden: ErStondEenPaardInDeGangOm16u30

Natuurlijk is het niet de bedoeling om overal hetzelfde paswoord te gebruiken. Daarom zijn er ook tools zoals paswoordenkluis Bitwarden. Hoe je ook daar een mouw aan kan passen, lees je in onze blog.

Emanuel van der Aalst

Interesse in IT zonder paswoorden?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist / Marketing & Partnerships
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!