geen stroom
Cybersecurity

Wat gebeurt er met uw IT als de stroom deze winter uitvalt?

26/08/2014 - 2 min read

Laat ons hopen dat dit een overbodige blogpost is en dat we deze winter niét met een stroomtekort te maken krijgen. Maar wat als dit toch gebeurt? Wat kan de impact hiervan zijn op uw ICT-infrastructuur?

Servers in the cloud

U zit al volledig in de cloud? Dan hoeft u zich over uw servers alvast geen zorgen te maken. Datacenters zullen blijven draaien, maar het is de verbinding van de gebruiker richting datacenter waar er problemen zullen ontstaan. Met andere woorden. Uw server draait gewoon verder, maar u zal deze niet kunnen bereiken op het moment dat de stroom uitvalt.

Lokale servers

Voor een lokale server is dat een ander verhaal. Hier moeten we een onderscheid maken tussen servers met of zonder UPS.
Een UPS of uninterruptible power supply is eigenlijk een noodstroomvoeding die ervoor zorgt dat uw servers niet ‘plots’ uitvallen. Deze UPS laat u toe om uw server netjes uit te zetten (meestal hebt u nog 15 à 30 minuten).

Zonder UPS vallen uw servers gewoon onmiddellijk uit en hebt u een risico op dataverlies.

Geen externe communicatie

Belangrijk is dat alle externe communicatie, al hangt deze op een UPS, zal stoppen omdat de tussenstations in de straten ook zonder stroom komen te zitten. Ook uw telefonie zal dus niet operationeel zijn.

PC’s

Als u op een laptop werkt zal de batterij onmiddellijk overnemen als de stroom wegvalt. Bewaar zeker alle documenten waar u aan werkte (ook lokaal), want de kans is groot dat u geen connectie meer zal kunnen maken met de server (zowel cloudservers als lokale servers).

Als u op een gewone pc werkt zal deze onmiddellijk uitvallen. Je werk regelmatig bewaren is dus de boodschap!

Netwerk en firewall

Als uw netwerkinfrastructuur aangesloten is op een UPS zal deze ook tijdelijk nog draaien. Indien dit niet het geval is zal ook deze volledig uitvallen. Hetzelfde geldt voor uw firewall en modems.

Welke voorzorgsmaatregelen nemen?

Een noodgenerator is misschien geen al te best idee. Deze toestellen leveren namelijk geen constante spanning. Dit kan meer kwaad dan goed veroorzaken en kan er zelfs voor zorgen dat de UPS stuk gaat.
De beste oplossing is een UPS te voorzien en alle pc’s uit te schakelen voordat de stroom wegvalt.

Wapen uw bedrijf nu tegen het dreigende stroomtekort.

Emanuel van der Aalst

Jouw bedrijf voorbereiden op een stroompanne?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!