People centric security
Cybersecurity

People centric security: de balans tussen medewerker en technologie

10/01/2022 - 2 min read

Elke dag groeit de aanwezigheid van technologie, zowel in je privéleven als op de werkvloer. Bij deze evolutie hoort bijgevolg een grote nood aan de beveiliging van die technologie. Maar hoe zorg je voor een veilige omgeving zonder dat het gebruiksgemak van je medewerkers in het gedrang komt?

Wat is people centric security?

De kern van people centric security is een aanpak, gebaseerd op de betrokkenheid van de gebruikers. Het is een beveiligingsprincipe waarbij de behoeften van en het gebruiksgemak voor medewerkers het uitgangspunt zijn. Goede beveiliging houdt dan ook rekening met de manier waarop mensen in de praktijk werken en staat mensen niet in de weg bij het uitvoeren van hun werk.

People centric security is met andere woorden een strategisch informatiebeveiligingsprincipe waarbij de nadruk ligt op individuele verantwoordelijkheid, vertrouwen en betrokkenheid.

Voordelen van people centric security

Indien je van start gaat met people centric security brengt dit tal van voordelen met zich mee voor jouw bedrijf:

  • Door in dialoog te gaan met je medewerkers ontstaat er een positieve securitycultuur die meer vertrouwen en betrokkenheid opwekt ten opzichte van de organisatie.
  • Door de gedeelde verantwoordelijkheid en transparantie krijg je een beter zicht op de risicopositie van je bedrijf, waardoor een vroegtijdige opsporing van incidenten mogelijk is.

Meer voordelen ontdekken?

Onze experts vertellen je graag meer over people centric security.

Contacteer ons gerust

Hoe implementeer je people centric security?

Allereerst dien je je medewerkers te ondersteunen bij het verkrijgen van vaardigheden en kennis die nodig zijn om veilig te werken. Denk maar aan opleidingen en coachings. Op die manier kunnen je medewerkers vanuit de dagdagelijkse praktijk meedenken.

Je (interne) IT’er of IT-team ondersteunt en helpt hierbij. Deze samenwerking zorgt voor een gerichte aanpak, een beperking van risico’s en een verbeterde beveiliging van de onderneming. Je laat bovendien zien dat je je personeel waardeert en hun belang voor het bedrijf erkent.

People centric security: het is natuurlijk een buzzword, maar het idee erachter sluit naadloos aan bij het NTX-concept IT op de Achtergrond™, waarbij onze medewerkers steeds te werk gaan met het gebruiksgemak van jouw mensen in het achterhoofd.

  • Ga in dialoog met je medewerkers: waar hebben zij nood aan?
  • Lead by example: zorg ervoor dat (senior) medewerkers het goede voorbeeld geven.
  • Ga voor security awareness campagnes: phishingsimulaties of cybersecuritytrainingen.
Emanuel van der Aalst

Hulp nodig bij je security awareness campagnes? Wij helpen graag!

Emanuel Van der Aalst
Chief Evangelist
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!