Dell
Cybersecurity

Zorg voor een plan B. Maak back-ups van je data

15/06/2018 - 2 min read

Bescherm jezelf tegen dataverlies. Of het nu per ongeluk is, door een brand of door een kwade medewerker. Data verliezen kost geld. Ze recupereren, de werkuren die verloren gaan of de klantgegevens die je kwijt bent. Zorg voor een performant back-upsysteem. En weet dat back-ups maken vandaag eenvoudig is en niet duur. Gewoon een kwestie van er even bij stil te staan.

Bewaren in de cloud is geen back-up maken

Het grootste misverstand over werken in de cloud is de back-up. Werk je in de cloud dan wordt er van jouw gegevens niet automatisch een back-up gemaakt. Je cloudleverancier bewaart inderdaad reservekopieën van jouw werk om service te bieden. Maar het is geen back-up. Want gooi je zelf per ongeluk iets weg, dan zijn je gegevens na 30 dagen onherroepelijk verloren.

Automatische back-ups werken niet

Een aantal jaar geleden installeerde je een automatische back-up. Je maakte afspraken met je medewerkers en alle documenten zouden bewaard worden op de bedrijfsserver. Dat werkt zo niet meer. Veel mensen bewaren hun recent werk op het bureaublad van hun lokale pc. Gaat die pc kapot, wordt hij gestolen of ben je het slachtoffer van een cryptolocker? Dan ben je alles kwijt. Veel uren en veel werk.

Je medewerkers zitten vandaag overal. Bij klanten, onderweg of in hun thuiskantoor. De automatische back-ups door jouw serversysteem zijn hier niet op voorzien.

Zet persoonlijke data in de cloud

Gebruik voor je persoonlijke data een onlineservice in de cloud. Een cloudoplossing waarin je bestanden en foto’s opslaat, die je deelt met vrienden of collega’s en waar je samen in werkt. Onedrive is daar een mooi voorbeeld van. Sinds begin dit jaar heeft Onedrive ook een ingebouwde back-up functionaliteit.

Gedurende 30 dagen kan je terug in de tijd om de juiste versie van je werk op te vissen. Een ander voordeel van zo’n cloudoplossing is dat je erop werkt vanop elk device, zelfs offline. En als je al Office 365 hebt, heb je 1TB opslagruimte ter beschikking in de cloud. Zo bescherm je op een eenvoudige manier je persoonlijke data.

Back-up data

Spiegel je bedrijfsdata in de cloud

Ook voor je bedrijfsinformatie bestaan cloudoplossingen. De schade kan enorm oplopen wanneer je data verliest. Bij Microsoft Azure Backup zit je zelf aan de knoppen. Je bepaalt zelf welke data je online wil bewaren en voor hoelang. Gaat er data verloren, dan kan je snel bepalen wat hersteld moet worden

In een disaster recovery plan beschrijf je hoe je je data en IT snel weer operationeel krijgt na een grote ramp. Dit herstelplan bevat voorzorgsmaatregelen om de gevolgen van een ramp te beperken en om snel weer op te starten. Een mogelijk scenario is dat we jouw serverpark spiegelen in de cloud. Loopt er iets mis, dan is een doorstart in de cloud snel mogelijk. Wacht niet met het maken van een plan B. Doe het nu! 
Emanuel van der Aalst

Een kopie maken van je data?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist / Marketing & Partnerships
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!