Hacking
Cybersecurity

Drie tips om cyberaanvallen te verkleinen in 2023

21/12/2022 - 2 min read

De afgelopen weken werden we om de oren geslagen met persberichten over Vlaamse gemeenten die slachtoffer werden van een cyberaanval met alle gevolgen van dien. Deze spijtige gebeurtenissen illustreren maar al te goed hoe belangrijk een waterdichte cybersecurity is, maar hoe pak je dat precies aan?

Anno 2022 is cybersecurity niet meer weg te denken uit het ondernemingsleven. Het is een logisch gevolg van groeiende digitalisering en de bijhorende stijging in cyberaanvallen. Omdat voorkomen beter is dan genezen, sommen we graag enkele security tips op waarmee je meteen aan de slag kan gaan. 

1. Gebruik multifactor authenticatie

In een wereld waar hybride werken de norm is, is multifactor of tweestapsverificatie je beste vriend. Met 2FA ga je, naast je standaard gebruikersnaam en wachtwoord, een extra beveiligingslaag toevoegen. Deze laag kan een extra app, sms-code, mail … zijn waardoor een cybercrimineel geen toegang krijgt tot jouw account zonder jouw extra ‘sleutel’. 

2. Zorg dat je regelmatig je updates uitvoert

In plaats van je dagelijkse pop-ups om je tools/systemen te updaten, weg te klikken, voer je ze beter meteen uit. Elke applicatie, toestel, programma ….  vormt namelijk een mogelijke doorgang voor cybercriminelen. Daarom is het enorm belangrijk dat je altijd up-to-date bent met al je apparaten, software en meer. 

3. Versleutel alles

Door je boodschap te versleutelen, ga je je persoonlijke data en gegevens beschermen door gebruik te maken van unieke codes. Op die manier kunnen, indien er een aanval of hack is geweest, geen gevoelige gegevens gedeeld worden. 

Denk bijvoorbeeld aan WhatsApp voor je persoonlijk gebruik, maar vergeet ook niet je professionele  bestanden en apparaten te versleutelen om over de hele breedte beschermd te zijn. 

Heb je na het lezen van deze tips toch graag extra advies of iemand die je cybersecurity grondig bekijkt? Check dan zeker IT op de Achtergrond™️ of neem meteen contact op.

Emanuel van der Aalst

Heb je een vraag over cybersecurity?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!