Belgische NIS-2 wet
Cybersecurity

Belgische NIS2-wet goedgekeurd: Bereid je bedrijf voor op de volgende stap!

20/04/2024 - 2 min read

Het federale parlement zette op 18 april 2024 de strengere normen voor cyberveiligheid (lees NIS2) om in een wetsontwerp, met als gevolg dat naar schatting 2.000 bedrijven en instellingen in België zich binnenkort zullen moeten aanpassen aan de nieuwe regels.

Deze stap komt voort uit Europese richtlijnen en heeft aanzienlijke gevolgen voor bedrijven die als essentieel worden beschouwd voor de economie en de nationale veiligheid.

Persoonlijke aansprakelijkheid voor bestuurders en managers

Een van de meest opvallende aspecten van deze nieuwe wetgeving is de invoering van persoonlijke aansprakelijkheid voor bestuurders en managers als zij zich niet voldoende inzetten voor de cyberveiligheid van hun organisatie. Dit betekent dat zij persoonlijk verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor eventuele cyberincidenten als gevolg van nalatigheid in het naleven van de regels.

Uitbreiding van toepassingsgebied en meldingsplicht

De nieuwe Europese NIS2-richtlijn breidt niet alleen het aantal bedrijven uit dat aan de regels moet voldoen, maar ook het aantal sectoren dat als ‘essentieel’ wordt beschouwd. Dit betekent dat bedrijven actief in sectoren als overheidsdiensten, post- en koeriersdiensten, voedselproductie, onderzoek en chemie nu ook onderhevig zijn aan de wetgeving. Bovendien worden bedrijven verplicht om cyberaanvallen en andere veiligheidsincidenten te melden.

Zware sancties voor nalatigheid

Om ervoor te zorgen dat bedrijven zich aan de regels houden, zijn zware sancties opgelegd aan diegenen die de aanbevelingen van het Belgische Centrum voor Cybersecurity (CCB) naast zich neerleggen. Deze sancties kunnen oplopen tot wel 10 miljoen euro voor grotere ondernemingen en 7 miljoen euro voor kleinere bedrijven.

Belangrijke stap voor cyberveiligheid in België

De goedkeuring van de NIS2-wet is een belangrijke stap om van België een van de minst cyberkwetsbare landen ter wereld te maken. Het toont de inzet van de Belgische overheid om de cyberveiligheid te verbeteren en de impact van cyberaanvallen te verminderen.

Emanuel van der Aalst

Wil je meer weten over NIS2 en hoe deze wetgeving van toepassing is op jouw organisatie?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!