Blog Netropolix privat versus cloud
Cloud

Public of private cloud: Wat is het verschil?

11/05/2021 - 3 min read

Vroeger was alles simpeler. Dat geldt ook voor IT. Als je 10 jaar geleden aan NTX had gevraagd ervoor te zorgen dat je met je belangrijke programma’s kon werken, stond het antwoord al klaar: koop een server. Dankzij de introductie van de cloud is dat antwoord anno 2021 iets genuanceerder geworden.

Flexibel, veilig & laagdrempelig werken

Stel dat je als bedrijf van nul zou beginnen, kan je ervoor kiezen om met programma’s te werken waarvoor je geen servers moet voorzien. In de realiteit is dat natuurlijk anders. De meeste bedrijven gebruiken momenteel minstens een mix van Software as a Service (SaaS) applicaties en programma’s die al jaren een cruciaal onderdeel uitmaken van de werking van een bedrijf. Het is voor die laatste groep programma’s dat er een oplossing moet komen als je de flexibiliteit wil om veilig en laagdrempelig van overal te werken. Gelukkig hebben we alle flexibiliteit om dat op te lossen.

Hulp nodig bij je keuze?

Schakel NTX in.

Ik wil meer informatie

Wat is een private cloud?

Een private cloud is een hippe term voor iets wat we al jaren doen bij NTX. Je servers staan zoals vroeger on-premises of lokaal in je eigen datacenter. Je bent volledig verantwoordelijk om ze draaiende te houden én ze te onderhouden. Om dat waar te maken, voorzie je de nodige redundantie in internetconnecties, stroomtoevoer en alle nodige hardwareniveaus van het datacenter.

Op dat datacenter installeren we vervolgens een virtualisatielaag, virtuele servers en de applicatie. Heb je die kennis niet in huis, dan kan NTX dat voor je installeren en onderhouden met een ‘IT op de Achtergrond’-contract.

Wat met hosted cloud?

De hosted cloud is een eerste echte stap naar de cloud in zijn oorspronkelijke betekenis. Het was voor veel bedrijven een mentale klik die gemaakt moest worden. Want voor het eerst staan je servers niet meer bij jou op het bedrijf. Je kiest er dus voor om een stuk van je verantwoordelijkheid af te geven aan een professioneel datacenter. In dit scenario spreken we vaak over Infrastructure as a Service (IaaS) omdat we alles tot en met de virtualisatielaag uitbesteden.

 

Je datacenterpartner zorgt dan voor de redundantie in internetconnecties, hardware en stroom. Zo geniet je tot op zekere hoogte van schaalvoordelen. Je blijft echter zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de virtuele servers en applicaties. NTX werkt in deze scenario’s samen met ClearMedia van de Proximus-groep.

Wat is public cloud?

Als we praten over public cloud, doelen we meestal op de hyperscale datacenters van o.a. Amazon, Google en Microsoft. Bij NTX wordt er vaak met Azure gewerkt. Hoewel je in de public cloud ook Infrastructure as a Service zou kunnen afnemen, is dit volgens ons niet de beste oplossing. De kracht van deze platformen zit in het feit dat ze een aantal cruciale serverrollen als een service aanbieden. Zo hoef je ze niet meer te onderhouden en draag je weer een klein stukje minder verantwoordelijkheid.

Dit noemen we Platform as a Service (PaaS). Door hier zoveel mogelijk op in te zetten, in combinatie met een doorgedreven focus op optimalisatie, kan dat je véél geld besparen. Je betaalt in de publieke cloud per seconde dat je de service gebruikt, iets wat niet mogelijk is in de andere twee scenario’s.

Help, welke cloud kies ik?

Of je nu kiest voor een private, hosted of public cloud: eigenlijk maakt het helemaal niet uit. Er is geen goede of slechte keuze. We bekijken samen de situatie en helpen je de beste keuze te maken zodat iedereen op een veilige én laagdrempelige manier kan werken van eender waar in de wereld.

Emanuel van der Aalst

Hulp nodig bij je keuze?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist / Marketing & Partnerships
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!