Het nieuwe internet
Cloud

7 tips om gezond digitaal te vergaderen

20/12/2021 - 3 min read

Door de coronapandemie schakelden we met z’n allen over van een offline naar een online omgeving. Begrippen zoals ‘digitaal vergaderen’ of ‘telewerken’ werden het nieuwe normaal. Vandaag, in een wereld waar we balans proberen te vinden tussen beide, is videobellen een belangrijk onderdeel. Maar hoe neem je best deel aan een digitale vergadering? We zochten het voor je uit.

Voldoende beweging

1. Wissel elk halfuur van zithouding

Niets is zo vervelend als spier-of nekpijn na een hele dag digitaal te vergaderen of werken. De oplossing om dit te vermijden, is simpel: wissel elk halfuur van zithouding. Probeer bovendien om dit aan te vullen door tussendoor kort recht te staan.  

 

2. Pauzeer actief

Aansluitend bij onze eerste tip raden we aan om actief te pauzeren. Nee, er wordt niet verwacht dat je een marathon loopt tijdens je middagpauze. Wél dat je even weggaat van je scherm, liefst terwijl je een frisse neus haalt. Het zorgt er namelijk voor dat je concentratie en productiviteit stijgen. Bovendien zorgt beweging voor minder fysieke klachten. Win-win, toch? 

 

3. Sta recht

Niet elke digitale vergadering hoeft al zittend door te gaan. Wissel lange zittende meetings af met korte rechtstaande. Zorg er wel voor dat je je scherm mee aanpast op de ideale hoogte. Creatiever aangelegd? Experimenteer dan eens met een wandelende vergadering of een deskbike.  

Meer tips over digitaal vergaderen?

Efficiënter, vlotter of effectiever vergaderen?

Neem contact op

Besteed aandacht aan je werkruimte

4. Ergonomisch werken

Zorg ervoor dat je werkplek ergonomisch ingesteld is. Met andere woorden, optimaliseer je bureaustoel, werkvlakhoogte en schermpositie. Hoe? Door gebruik te maken van een zit-stabureau of een extra kussen. Daarnaast is het belangrijk om een tweede scherm, aparte muis en een extern toetsenbord te voorzien.  

 

5. Ga voor een aparte ruimte als werkplek

Bij thuiswerken of digitaal vergaderen is het belangrijk om een rustige plek uit te kiezen. Ga daarom voor een aparte ruimte als werkplek of kies een afgescheiden deel van een kamer. Vermijd achtergrondlawaai of andere storende factoren. We kennen namelijk allemaal wel het tafereel van een huisdier dat de online vergadering komt verstoren. 

Verbondenheid in een digitale context

6. Virtuele pizza

Was maandag de vaste pizzadag op kantoor? Of vrijdagavond het moment om samen een pint te pakken? Blijf dat dan doen, virtueel weliswaar. Zet gewoontes voort. Sluit bijvoorbeeld je laatste online meeting op vrijdagavond af met een aperitief.  

 

7. Koffiepauze

Las pauzes in tijdens je digitale vergadering. Ging je op kantoor even naar het koffieapparaat om bij te praten? Lanceer dan een aparte ruimte in Teams voor de typische luchtige koffieklets. Of start het volgende deel van je meeting door een vraag te stellen aan je collega’s. Hoe was hun vorige avond, zijn er plannen in het weekend … Het zal hen meteen wakker schudden en doen focussen.  

Tips voor Teams vergaderingen? Lees onze blog

Tips voor de werkgever

Natuurlijk zijn we niet alleen in het hele hybride vergaderen. Werkgevers hebben een belangrijke rol in deze nieuwe werkvorm. Lees je als werkgever deze blog? Dan zijn volgende tips voor jou!  

  • Ergonomie is zoals je las een belangrijk onderdeel in de werkdag van je werknemer. NTX kan je hierbij helpen! Samen met jou gaan we op zoek naar de juiste toestellen voor jouw werknemers. Externe toetsenborden, schermen, muizen … We leveren het allemaal!
  • Geef zelf het goede voorbeeld. Houd meetings kort en las een collectief sta-moment in tijdens lange online vergaderingen. 
Emanuel van der Aalst

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste toestellen?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist / Marketing & Partnerships
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!