Zomerserie trend 3 – hoe ondernemers het ‘nieuwe’ internet zien
03/07/2023 - 3 min readIets meer dan 50 jaar geleden maakten de eerste computers verbinding met elkaar en zag het internet voor het eerst het levenslicht. Toch duurde het nog tot 1995 voor het toegankelijk werd voor het brede publiek. Sinds het ontstaan ervan kunnen we zeggen dat er al veel gewijzigd is.
Met onze NX zomerserie bundelen we de belangrijkste IT-trends uit het DataNews onderzoek tot enkele behapbare blogs. Op die manier geniet jij zorgeloos van je vakantie en ben je tegelijk helemaal mee met de veranderingen die gebeuren in het IT-landschap. Vandaag op het menu? Web3.
Het internet ‘under construction’
In onze digitale wereld zijn we 24/7 verbonden. Of we nu telewerken of een workation doen in Bali, zonder wifi kunnen we niet meer. Door het veelvuldige gebruik evolueert ons netwerk dan ook continu. En die verandering of vernieuwing brengt naast een grote groep enthousiastelingen ook heel wat discussies met zich mee. Want wat worden de technische specificaties of in hoever kunnen beleidsmakers technologie inzetten als basis voor democratie en andere zaken? Het zijn stuk voor stuk terechte vragen die, voorlopig, onbeantwoord blijven.
De recentste verandering is de komst van Web3. Hiermee wordt de derde fase1 in de evolutie van het internet aangeduid, waarin internettoepassingen meer op elkaar afgestemd zijn of geïntegreerd kunnen worden, maar ook de versmelting van blockchain met het netwerk.
Resultaten uit het onderzoek
Uit het onderzoek dat DataNews in maart 2023 uitvoerde, blijkt dat 72% van de respondenten ervan overtuigd is dat het internet sneller en betrouwbaarder zal worden in de komende 5 jaar. Daarnaast denkt 85% dat kunstmatige intelligentie en machine learning een belangrijke impact zal hebben op Web3.
Tot slot vindt 41% van de respondenten dat Web3 niet streng gereguleerd hoeft te worden. Deze respondenten zijn ervan overtuigd dat regulering zou kunnen zorgen voor een geremde innovatie. Daarentegen vindt 56% dat Web3 wel regularisatie nodig heeft. Hierbij moet er wel ruimte blijven voor innovatie en moet er voldoende aandacht gaan naar de privacy van gebruikers.
Wat je moet onthouden
Alhoewel de meningen verschillen, is één ding zeker: Web3 is niet voor morgen. De visie, structuur en aanpak van deze nieuwe ‘versie’ staat nog op zeer losse schroeven. Zo is de invloed op het bedrijfsleven of de manier waarop we met blockchain omgaan nog zeer onzeker.
Van vandaag op morgen schakelen we met andere woorden niet over naar een op cryptomunten gebaseerd internet waar de gebruikers hun eigen data beheren. Zelf raden we je dan ook aan om nog even de kat uit de boom te kijken vooraleer je in het Web3 verhaal duikt.
PS graag meer lezen over Web3? Check dan dit artikel van Harvard.
Derde fase1 = de voorlopers van Web3 zijn Web1 & Web2. De eerste ‘fase’ of ‘versie’ van het internet duurde tot ongeveer eind jaren 90. In deze periode was het netwerk beschikbaar voor het brede publiek, maar was het voor de meesten een plek om informatie op te zoeken. Web2 refereert naar de periode waarin het mogelijk werd om zelf eenvoudig content te maken. Denk maar aan de eerste mini blogs of de opkomst van sociale media. Het is trouwens ook de ‘versie’ die we vandaag de dag gebruiken.
Bron: DataNews: Dit is wat u denkt over de huidige IT-trends – DataNews (knack.be)