Steven De Swaef
Business

Zomerserie: trend 2 – de toename van AI in het bedrijfsleven

19/06/2023 - 2 min read

Je kan er niet meer omheen: AI is overal. Van chatbots die je helpen bij het vinden van de ideale reiskoffer tot het voorgestelde antwoord op de laatste mail voor je verlof. Maar hoe kijkt onze Belgische ondernemer naar AI? Dat ontdek je in de nieuwste blog van onze zomerserie.

Enkele weken terug lanceerden we onze NTX zomerserie. Een reeks van behapbare blogs die als doel hebben jou op de hoogte te houden van de belangrijkste IT-trends terwijl jij op vakantie bent. Het topic van vandaag? AI.

Meer dan ChatGPT

Artificial intelligence (of AI) zag het levenslicht in de vorige eeuw. Sindsdien heeft de technologie niet stilgestaan, wat leidde tot uitvindingen zoals chatbots, gezichtsherkenning en meer recent ChatGPT.

En het gaat nóg verder. Zo kan je bijvoorbeeld met de nieuwe update van Adobe Photoshop (en andere programma’s) eenvoudig foto’s bewerken, vergroten of zaken veranderen door de integratie met OpenAI

Het laatste jaar heeft er zich echt een kleine revolutie voltrokken in AI-land. In onze podcast Breakfast & Bytes bespraken we al de mogelijkheden en ‘gevaren’ van AI met expert Emanuel van der Aalst. En dat ook onze Belgische ondernemer hiermee bezig is, zien we terugkomen in het onderzoek dat DataNews in maart 2023 uitvoerde.

Groei en voorzichtigheid

Uit het rapport blijkt dat één derde van respondenten minstens één AI-gebaseerde oplossing in huis heeft. Daarnaast zien we dat AI ook wordt ingezet om data-analyses te maken. Tot slot geeft één derde ook aan dat het gebruikmaakt van een no-code en/of low-code platform waarmee er minder of zelfs niet geprogrammeerd moet worden.

Een low-code platform gebruikt kant-en-klare codeobjecten en drag-and-drop tools om visuele modellen van de logica, integraties en de interface van een app te maken. Daarnaast zorgt een no-code platform ervoor dat niet-ontwikkelaars apps kunnen bouwen zonder code te gebruiken.

De drie voornaamste redenen voor het gebruik van AI zijn:

  1. het automatiseren van taken (67%)
  2. efficiënter werken (57%)
  3. verhoging van de productiviteit (43%)

Tot slot ziet 52% van de respondenten AI als een bedreiging voor de werkgelegenheid, maar ziet slechts 11% hun eigen job sneuvelen door AI.

Raad van tante….NTX

Onze grootste tip? Ga deze zomer zelf eens aan de slag met AI. Probeer de verschillende toepassingen uit en ondervind zelf de invloed op jouw bedrijfsleven zodat jij weet wat er op je afkomt. Tot slot raden we je aan om de mogelijkheden van AI niet te ‘testen’ met je meest cruciale bedrijfsdata.

Heb je toch nog graag wat meer informatie vooraleer je aan de slag gaat met AI? Luister dan nu naar onze podcast of neem contact op met een van onze experten.

Bron: DataNews: Dit is wat u denkt over de huidige IT-trends – DataNews (knack.be)

Emanuel van der Aalst

Heb je een vraag over de invloed van AI op jouw bedrijfsleven?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!