Team in overleg
Business

Zomerserie: trend 1 – cloud & datacenters

13/06/2023 - 2 min read

Zoals je eerder las, ging de redactie van DataNews in maart op pad met de vraag “Hoe gaat de Belgische ondernemer om met de huidige IT-trends?”. Om ervoor te zorgen dat jij tijdens én na je vakantie volledig up-to-date bent met de belangrijkste trends, goten wij onze top 4 uit dit onderzoek, in een behapbare en luchtige zomerserie. En het eerste topic? Dat is de evolutie in cloud en datacenters.

Wat is de cloud?

De meesten onder ons hebben al van ’de cloud’ gehoord. Daarmee bedoelen we niet de wolken die tijdens je vakantie hopelijk nergens te bespeuren zijn, maar wel het globale netwerk van servers die je data beheren, toepassingen uitvoeren of je bedrijfsgegevens opslaan.

Door te werken met een cloudoplossing wordt hybride werken een pak eenvoudiger, dalen de kosten en is het als onderneming mogelijk om snel te schakelen.

De evoluties die we zien

1. Hoe groter het bedrijf, hoe meer clouddiensten

Uit het onderzoek blijkt dat hoe groter de onderneming is, hoe meer clouddiensten er afgenomen worden (88%). Maar we zien ook dat kleinere kmo’s hun weg vinden naar de cloud (73 %). De voordelen, die we hierboven al aanstipten, zijn daarvoor de reden.

2. Lokaal én internationaal

Daarnaast gebruikt de Belgische ondernemer een mix van Belgische en internationale datacenter- en/of hostingsleveranciers waarbij 62% minstens één lokale partij inzet en ongeveer 55% minstens één internationale speler aanspreekt.

Belangrijk bij het kiezen van de juiste oplossing, is vooral de vraag “Waar wil ik dat mijn data staat?”. Kies je voor een partij die jouw data binnen Europa bewaart of ga je eerder voor een internationale speler? Wat de keuze ook wordt, het is vooral essentieel om te kijken naar de noden van jouw onderneming.

3. Impact van AI

Wat betreft de toekomst van de cloud en datacenters kijkt de Belgische ondernemer vooral uit naar de invloed van AI en meer bepaald naar de voordelen van zelfsturende infrastructuur. Als we kijken naar de huidige situatie zien we tegenover enkele jaren terug een enorme groei in de mogelijkheden van onze beschikbare technologie. Denk hierbij maar aan toepassingen zoals hyperconverged infrastructure.

Artificial intelligence kan de nodige intelligentie toevoegen aan deze systemen doordat het in staat is de correlatie tussen de IT-elementen te begrijpen, gegevenstrends te herkennen en de juiste beslissingen te nemen.

4. Stilstaan bij redundantie

Tot slot viel het ons op dat er in het onderzoek weinig werd stilgestaan bij het belang van redundantie. Nochtans is en blijft dit een belangrijk onderdeel in het op de achtergrond houden van jouw IT.

Het is dan ook moeilijk een keuze te maken tussen betrouwbaarheid en beveiliging of tussen redundantie en kosten. Al deze zaken hangen natuurlijk samen. Voor wie een redundante omgeving wil, zal het kostenplaatje hoger liggen. Maar een redundante omgeving is wel betrouwbaarder.

Bron: DataNews: Dit is wat u denkt over de huidige IT-trends – DataNews (knack.be)

Emanuel van der Aalst

Benieuwd naar de beste cloudoplossing voor jouw onderneming?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!