Ergonomie op het werk
Business

Veiligheid op het werk? Ook belangrijk in een kantooromgeving!

16/04/2024 - 2 min read

Op de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk (28 april 2024) staan we even stil bij alle maatregelen die getroffen worden om medewerkers in zo goed mogelijke omstandigheden te laten werken. In de bouw is zoiets zeer vanzelfsprekend, maar ook in kantoorjobs schuilen er gevaren.

Ergonomie is key

Het grootste gevaar binnen een kantooromgeving is uiteraard het niet naleven van de ergonomieregels. Bedienden en kaderleden brengen gemiddeld 70 procent van hun werktijd door op een stoel, wat overeenkomt met 5,5 uur per dag. Helaas kan dat nefaste gevolgen hebben. De bekendste zijn schouder- en rugklachten, maar er zijn ook minder bekende klachten zoals verminderde energie en verhoogde kans op stress, tot zelfs een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

4 praktische tips

  1. Bureau(stoel): een ergonomische stoel is hét fundament van een goede werkhouding, maar vaak wordt deze stoel te laag gezet zodat de armsteunen onder het bureau kunnen. Toch is dit niet aangeraden. Wat wél? Ga recht voor je bureaustoel staan: het zitvlak van de stoel moet overeenkomen met de hoogte van je knie. De bureauhoogte moet gelijklopen met de hoogte van je armleuningen. Je voeten moeten nu stevig kunnen rusten op de grond en je benen vormen een hoek van 90 graden. Er zou ongeveer één vuist ruimte moeten zijn tussen de voorzijde van de stoel en je knieholte. De lendensteun moet in de holte van je rug passen.
  2. Armen: de hoek van je armen die op de armleuning steunen moet 90° vormen. Hierbij mogen de schouders niet hangen én niet te veel omhoog geduwd worden. Je hand laat je rusten op de computermuis. De elleboog vormt een rechte lijn met de onderarm en de pols tot aan het toetsenbord.
  3. Toetsenbord: dit moet dicht bij en recht voor je lichaam staan zodat de spatiebalk zich in het midden van je armen bevindt.
  4. Beeldscherm: zorg ervoor dat je ogen gelijkstaan met de bovenkant van je scherm. De normale afstand tussen je ogen en het scherm bedraagt minstens 50 centimeter. Tip: strek je armen uit: je vingertoppen moeten juist het scherm raken.

Een kantoorjob gevaarlijk? Niet met de juiste IT-partner

Toetsenbord, beeldscherm, muis … IT en ergonomie hebben veel gemeen. Als IT-bedrijf kijken we dan ook verder. We leveren niet alleen computers en nee, we onderhouden niet enkel IT-systemen. We denken ook aan de gezondheid van je medewerkers. Welke monitor draagt bij tot een ergonomische houding? En van welk scherm ervaar je al snel last? Dankzij onze ervaringen raden we je enkel de beste toestellen aan voor je gezondheid én die van je medewerkers.

Emanuel van der Aalst

Graag advies van experts in technologie met dat tikje extra? Wij staan voor je klaar.

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!