Techno-stress op het werk: een uitdaging voor werknemers in België
20/10/2023 - 3 min readHet moderne tijdperk wordt gekenmerkt door een ongekende technologische vooruitgang, die ons leven zowel op persoonlijk als professioneel vlak heeft veranderd. In de zakelijke wereld heeft de digitale revolutie processen vereenvoudigd en nieuwe kansen geboden, maar ze heeft ook een schaduwzijde onthuld: techno-stress.
Een recent onderzoek, uitgevoerd door preventiedienst IDEWE in samenwerking met de KU Leuven, werpt licht op dit groeiende probleem, waardoor meer dan één op de vijf werknemers in België wordt getroffen.
Wat is techno-stress?
Techno-stress is een fenomeen dat optreedt wanneer werknemers stress ervaren als gevolg van frequente technologische veranderingen op de werkvloer. Techno-stress onthult zich in verschillende gedaanten, variërend van onzekerheid over technologische veranderingen en complexiteit in het gebruik van nieuwe tools tot het gevoel van overbelasting door technologie en de constante verbondenheid tussen werk en privé. Deze diverse stressoren* benadrukken de complexiteit van de relatie tussen werknemers en technologie, waarbij zowel leeftijd, werkomgeving als technologische vaardigheden een rol spelen in het ervaren van stress op de moderne werkvloer.
21,6% van de werknemers in België ervaart onzekerheid vanwege technologische veranderingen.
De cijfers liegen niet
Uit het onderzoek blijkt dat 21,6% van de werknemers in België onzekerheid ervaart vanwege technologische veranderingen. Meer dan één op vijf voelt zich constant verplicht om bij te scholen, wat vaak een bron van stress is. Daarnaast geeft 14,1% aan te kampen met ‘techno-complexiteit’*, waarbij nieuwe technologie hun werk aanzienlijk moeilijker maakt. Ook ‘techno-overlading’* (13,7%) en ‘techno-invasie’* (5,1%) zijn problemen waarmee werknemers geconfronteerd worden.
NTX: Stressvrij Werken
In deze wereld van toenemende techno-stress is er behoefte aan oplossingen die werknemers ondersteunen en bedrijven helpen om de negatieve gevolgen van technologische veranderingen te minimaliseren. Dat is waar NTX in beeld komt. Als bedrijf hebben we ons gewijd aan het concept van Stressvrij Werken. Wij begrijpen de uitdagingen van de digitale wereld en helpen onze klanten om met technologie om te gaan op een manier die hun stressniveau verlaagt. Overigens hanteren we Stressvrij Werken ook als kompas in alles wat we doen, in eerste instantie ook voor onze eigen medewerkers
Enkele quick wins
- Stille uren en stille dagen: Een van de methoden die we toepassen om techno-stress te bestrijden, is het bevorderen van ‘stille uren’ en ‘stille dagen’. Tijdens deze periodes worden werknemers aangemoedigd om afstand te nemen van hun digitale apparaten en zich te concentreren op ontspanning en persoonlijk welzijn. Dit helpt om de constante connectiviteit te doorbreken en stress te verminderen.
- Viva Insights: Een andere belangrijke tool tegen techno-stress is Viva Insights. Deze technologie van Microsoft biedt inzichten in het welzijn van werknemers en hun digitale gewoonten. Door deze gegevens te gebruiken, kan je gepersonaliseerde ondersteuning bieden om stressniveaus te verlagen en het welzijn te verbeteren.
Conclusie
Het onderzoek naar techno-stress in België benadrukt de groeiende uitdagingen die werknemers op de moderne werkvloer tegenkomen. Bij NTX erkennen we deze problemen en zijn we vastbesloten om onze klanten te helpen stressvrij te werken. Samen kunnen we technologie omarmen zonder erdoor overweldigd te worden én een evenwicht vinden tussen efficiëntie en welzijn op het werk.
*
Techno-Onzekerheid: Dit houdt in dat werknemers onzekerheid ervaren over hun werk en rollen als gevolg van voortdurende technologische veranderingen. Ze voelen zich verplicht om zich voortdurend bij te scholen om bij te blijven met nieuwe technologische toepassingen.
Techno-Complexiteit: Dit treedt op wanneer werknemers het gevoel hebben dat hun job aanzienlijk complexer is geworden door nieuwe technologie en ze mogelijk niet over de nodige technologische vaardigheden beschikken om hun werk optimaal uit te voeren.
Techno-Overlading: Dit gevoel ontstaat als werknemers het gevoel hebben dat technologie hen dwingt om meer, sneller en langer te werken, wat kan leiden tot een verhoogde werkdruk en stress.
Techno-Invasie: Wanneer werknemers het gevoel hebben voortdurend bereikbaar te moeten zijn en altijd verbonden te zijn met hun werk door technologie, wat de grens tussen werk en privé doet vervagen.
Techno-Onveiligheid: Deze stressor beschrijft de angst die werknemers hebben dat snel evoluerende technologieën hun baan op termijn zullen overnemen.
Bronnen: