ChatGPT wordt één jaar
Business

Hip hip hooray, ChatGPT turns one today!

22/11/2023 - 3 min read

De wereld van AI heeft het afgelopen jaar een opmerkelijke ontwikkeling gekend. En dat hebben ze geweten bij OpenAI. De ontwikkelaar van het bekendste taalmodel heeft vandaag trouwens iets te vieren: de eerste verjaardag van ChatGPT. Tijd om in vogelvlucht door het jaar te vliegen.

Het ontstaan van taalmodellen

Bij alle AI-fanaten staat 30 november 2022 in het geheugen gegrift. ChatGPT zag dankzij ontwikkelaar OpenAI het levenslicht. Hiermee was het bedrijf de eerste die naar buiten kwam met een interactief en kunstmatig taalmodel dat in gesprek ging met haar gebruikers.

Andere grote spelers in de tech-wereld bleven uiteraard niet stilzitten. Onder andere Google (Bard), Microsoft (Bing) en Meta (LLaMA) kwamen, dankzij hun immense hoeveelheid aan data, met hun eigen versie op de proppen. Er ontstond een race tussen de grote kleppers om het meest geavanceerde taalmodel te ontwikkelen en naar buiten te brengen.

Open source initiatieven vergroten toegankelijkheid

In het voorjaar van 2023 kwam er een golf aan open source alternatieven voor ChatGPT. Dit betekent dat gebruikers toegang verkregen om de broncode (=source) te bestuderen, aan te passen, te verbeteren en te verspreiden. Op die manier kregen ook kleinere spelers de kans om mogelijkheden te verkennen en mee te bouwen aan AI-toepassingen.

De snelheden waarmee taalmodellen werden ontwikkeld, namen buitengewone proporties aan. Daarom vroegen sommigen, waaronder Elon Musk, om een pauze maar die is er nooit gekomen. Er werd echter naarstig gewerkt om de mogelijkheden van taalmodellen binnen software te maximaliseren, door het leggen van koppelingen en beschikbaar maken van API’s.

ChatGPT onthoudt vorige gesprekken en kan er perfect op inpikken, waardoor het taalmodel kennis en een geheugen opbouwt over een specifiek topic

Meer dan taal alleen

Naast de integratie van taalmodellen binnen software, werden de taalmodellen ook slimmer. Zo stoppen ze niet bij het genereren van tekst, maar integreerden de bedrijven achter deze taalmodellen ook beeldverwerking en data-analyse, waardoor één tool in staat is om verschillende taken op zich te nemen. Hierdoor kunnen we intussen spreken van een multi-model.

Een voorbeeld: als je ChatGPT voedt met een foto van ingrediënten, kan ChatGPT dat beeld interpreteren en vervolgens een recept voor je schrijven gebruik makend van die ingrediënten, inclusief een bereidingswijze. En nog straffer: ChatGPT kan ook een foto genereren van hoe het eindresultaat van je gerecht er zou moeten uitzien.

Kortetermijngeheugen: nieuwe functionaliteiten

Recentelijk is aangekondigd dat GPT-modellen ook een beter contextueel vermogen én een groter geheugen hebben. Zo kan je dus meer context in een chat meegeven waarmee je de conversatie kan voeden om betere antwoorden te krijgen. ChatGPT onthoudt vorige gesprekken en kan er perfect op inpikken, waardoor het taalmodel kennis en een geheugen opbouwt over een specifiek topic.

Gerommel aan de top bij OpenAI

Na zijn plotselinge ontslag als CEO van OpenAI (17 november 2023), keert Sam Altman vijf dagen later toch terug als CEO. Zijn eerdere ontslag werd toegeschreven aan een gebrek aan transparantie en een machtsstrijd binnen het bedrijf over de snelheid van AI-ontwikkelingen. Hoewel er aanvankelijk berichten waren dat Altman naar Microsoft (dat 49% van de aandelen van OpenAI in handen heeft) zou gaan, kondigt hij nu zijn terugkeer aan, met steun van Microsoft-CEO Satya Nadella. Microsoft, dat ontevreden was over het ontslag van Altman, had hem al binnengehaald voor geavanceerd AI-onderzoek. Ook mede-oprichter Greg Brockman keert terug naar OpenAI na zijn ontslag in onvrede over Altman’s vertrek.

Artificial intelligence: onvermijdelijk

Het afgelopen jaar waren er nogal ‘mixed feelings’ over het gebruik van taalmodellen. Uitspraken zoals “AI gaat mijn job overnemen” of erger nog: ‘innemen’, passeerden de revue. Soms zetten mensen zich zelfs opzettelijk af tegen het gebruik van AI.

Toch geraakt het hoe langer hoe meer verweven in elke tool die je gebruikt. Het kan zelfs zijn dat je intussen AI gebruikt zonder dat je het weet …

Ons advies?

Je kan schrik hebben dat AI je job inneemt, maar de enige manier waarop dit een reële dreiging vormt, is wanneer je er geen gebruik van maakt. Ontdek dus de mogelijkheden en integreer ze in je dagelijks leven. Je zal zelf wel merken hoeveel tijd je ermee bespaart.

Emanuel van der Aalst

Meer te weten komen hoe je AI kan inzetten in jouw bedrijf?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!