Laptop
Cloud

Exchange Online: zeg vaarwel tegen uw lokale Exchange Server

08/09/2021 - 3 min read

Microsoft Exchange Server is de laatste maanden een aantal keren op een niet zo positieve manier in het nieuws geweest. De cyberaanval in maart door Hafnium was ongetwijfeld het hoogtepunt. Maar ook recenter nog kwamen in Exchange Server enkele kwetsbaarheden aan het licht.

Als dergelijke vulnerabilities niet snel gepatcht worden, loopt een bedrijf een zeer groot risico om slachtoffer te worden van een databreach. Nochtans is er met Exchange Online een betere, veiligere én voordeligere oplossing op de markt voor uw bedrijfsmailboxen.

Exchange Online is beschikbaar als apart abonnement of als onderdeel van Microsoft 365. Wie kiest voor Office 365 krijgt bovendien toegang tot apps zoals Word, Excel, PowerPoint, Teams, OneDrive, en nog heel veel andere Microsoft apps.

Twijfelt u nog? In dit artikel lijsten we voor u de voordelen op. De tijd om naar de cloud te migreren is NU.

Overal toegang met elk apparaat

Exchange Online is een cloud dienst. Daardoor heeft u altijd toegang tot uw mailbox en dat vanop eender welk apparaat (pc, Mac, Android, iOS). Uiteraard heeft u wel een internetverbinding nodig. Zo werkt u op kantoor bijvoorbeeld met de Outlook app op uw bedrijfscomputer, maar als u op vakantie bent consulteert u uw mailbox via de Outlook web app (vergelijk het een beetje met uw Hotmail of Gmail account). Via de browser heeft u zo toegang tot al uw mails, agenda, contactpersonen en taken. Doordat al deze info in de Microsoft cloud staat, spreekt het ook voor zich dat alle data ook altijd synchroon zijn overal.

Exchange Online is op en top veilig

U heeft zelf geen fysieke server meer nodig waar al de maiboxen van uw bedrijf op gehost worden. Deze server staat immers in het datacenter van Microsoft. Microsoft besteedt miljoenen aan de beveiliging van dit platform. Veel meer dan eender welke kmo die er gebruik van maakt ooit aan beveiliging zou kunnen spenderen. Dat maakt van Exchange Online de facto een heel veilige oplossing. Lekken en vulnerabilities zijn uiteraard nooit uit te sluiten, maa Microsoft zal deze meteen zelf patchen zodat de omgeving terug veilig is. Ook grote multinationals, financiële instellingen en andere bedrijven waar hoge beveiligingsstandaarden gelden, maken gebruik van Exchange Online en Microsoft 365.

Goedkoper

Hierboven schreven we al dat er voor het gebruik van Exchange Online geen eigen server meer nodig is. Ook de software licenties zijn niet meer nodig. Alle updates en het beheer van de mailomgeving gebeurt mee in de abonnementsformule. U moet dus minder investeringen maken en kan uw kosten perfect voorspellen. Dat maakt van Exchange Online een heel flexibele, schaalbare en goedkope e-mail oplossing.

Geen investering nodig

Er zijn geen startkosten verbonden aan Exchange Online. Vanaf 1 gebruiker kan u meteen aan de slag, zonder aankoop van hard- of software. Uiteraard moet iemand wel de initiële implementatie voor zijn rekening nemen en de mailbox juist configureren. Hier kan Netflow u uiteraard helpen.

Een flexibele oplossing

Exchange Online is een cloud dienst. U betaalt een abonnement per maand per gebruiker en kan flexibel iedere maand gebruikers toevoegen of verwijderen, al naargelang de behoefte van uw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een werkkracht die tijdelijk het bedrijf komt versterken, een werknemer die uit dienst gaat,… U betaalt enkel voor wat u effectief gebruikt.

Grote mailbox met Exchange Online

Met Exchange Online krijgt u een mailbox van 50GB (of meer in sommige abonnementen). Een te volle mailbox behoort zo voorgoed tot de verleden tijd. In combinatie met OneDrive kan u ook gemakkelijk grote bestanden delen.

Exchange Online garandeert 99,9% beschikbaarheid

Beschikbaarheid van applicaties en servers wordt “uptime” genoemd. Het wordt steeds uitgedrukt met een aantal negens. Exchange Online biedt zo een 99,9% beschikbaarheid aan. Als de server die u op een bepaald moment gebruikt om welke reden dan ook uitvalt, neemt een andere server deze taken over. Zo zorgt Microsoft ervoor dat u te allen tijde kan blijven werken.

Switch nu maak uw bedrijf klaar voor de toekomst!

Emanuel van der Aalst

Migreer nu naar Microsoft Exchange Online (Microsoft 365)

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!