Te veel data, te weinig overzicht: wanneer data een last worden
07/10/2024 - 3 min readWe leven in het tijdperk van big data, waarin bedrijven massaal data verzamelen om betere beslissingen te nemen. De belofte van datagedreven inzichten klinkt aanlokkelijk: wie over de meeste data beschikt, heeft de macht. Maar wat gebeurt er als die overvloed aan data juist tegen je gaat werken?
Data-overload: je verdrinkt in je eigen data
De grootste uitdaging van het digitale tijdperk is niet het verzamelen van data, maar het effectief benutten ervan. Veel bedrijven verzamelen data uit verschillende bronnen zonder een duidelijk plan hoe deze te verwerken. De overvloed aan gegevens kan ervoor zorgen dat je het overzicht verliest. In plaats van gerichte, datagedreven beslissingen, kunnen bedrijven verlamd raken door keuzestress en overweldigd worden door de complexiteit.
Met bergen ongestructureerde data is het verleidelijk om belangrijke inzichten te missen of, erger nog, verkeerde conclusies te trekken. Het verzamelen van data zonder een duidelijke strategie om die data te analyseren en gebruiken, leidt uiteindelijk tot meer verwarring dan helderheid.
Slechte datakwaliteit: garbage in, garbage out
Het verzamelen van veel data heeft alleen zin als de kwaliteit van die data hoog is. Slecht beheerde of vervuilde data leiden tot verkeerde analyses en slechte beslissingen. Bedrijven die geen goede data governance hebben, riskeren dat hun data inconsistente, verouderde of onjuiste informatie bevat.
Stel je voor dat je strategische beslissingen neemt op basis van incorrecte klantinformatie of een verkeerde marktanalyse. Data moeten betrouwbaar en bruikbaar zijn, anders wordt het een last in plaats van een hulpmiddel.
Wat is data governance?
Data governance is het beheren van data binnen een organisatie om de kwaliteit, veiligheid en naleving van regelgeving te waarborgen. Het zorgt ervoor dat data correct, betrouwbaar en toegankelijk is voor de juiste personen.
Extra kosten en inefficiëntie
Hoe meer data je verzamelt, hoe meer opslag en verwerking je nodig hebt. Dit kan leiden tot oplopende kosten voor opslag, servercapaciteit en data-analysetools. Daarnaast kost het tijd en middelen om al die data te beheren en analyseren. Bedrijven die zich focussen op het verzamelen van zoveel mogelijk data zonder efficiënte manieren te hebben om deze te beheren, zien al snel in dat de kosten de baten overstijgen.
Daarbij komt dat medewerkers tijd moeten besteden aan het filteren van irrelevante data, wat inefficiëntie veroorzaakt. Dit vertraagt processen en leidt tot frustratie binnen teams die juist productiever zouden moeten worden dankzij de data.
Het verliezen van focus: niet alles is even belangrijk
Een ander groot gevaar van data-overload is dat bedrijven hun focus verliezen. Niet alle data zijn relevant of even belangrijk voor het bedrijfsdoel. Wanneer je data verzamelingen te breed zijn, raak je afgeleid door irrelevante details en verlies je de kern van je bedrijfsstrategie uit het oog.
Data moeten bedrijven helpen om de juiste beslissingen te nemen, maar als je geen duidelijk onderscheid maakt tussen wat belangrijk is en wat niet, raak je in de war en gaat er waardevolle tijd verloren.
Conclusie: van data-chaos naar datagedreven focus
Meer data betekent niet automatisch betere resultaten. Bedrijven moeten leren hoe ze data effectief kunnen beheren, filteren en gebruiken om daadwerkelijk waarde te creëren. Dit betekent investeren in goede data governance, datakwaliteit en het ontwikkelen van een gefocuste datastrategie. Alleen zo voorkom je dat data een last worden en benut je het echte potentieel van een datagedreven organisatie.
Krijg meer overzicht met de Management Cockpit